Cat vom avea leafa in 2008?
Data publicarii: Astazi, 05-01-2008 | EconomieCat voi avea leafa in 2008? Asta este intrebarea care framanta tot romanul lefegiu, acum, dupa ce s-a trezit dupa cheful de Revelion. Pentru multi, o "leafa decenta" a inceput sa fie numarata de la 1.000 de euro in sus, pentru foarte multi - de la salariul mediu pe economie. Acest termen statistic este, insa, o mixtura intre multi care castiga putin si cativa care castiga mult. De pilda, in octombrie 2007, salariul mediu a fost 1.471 de lei. Din 4,7 milioane de salariati, cati erau inregistrati la acea data, nici 14% nu castigau peste medie.
Norocosii care au castigat semnificativ mai mult au fost cei din intermedierile financiare (73.600 de angajati cu un castig mediu de 3.698 de lei), administratie publica si Aparare (205.000 de angajati cu un castig mediu de 2.600 de lei). Mult mai numerosi au fost, insa, cei care s-au situat cu sume semnificative sub medie, intre 800 si 900 de lei: angajatii din hoteluri si restaurante, prelucrarea lemnului, industria textila, pielarie, silvicultura, agricultura - in total vreo 600.000 de oameni.
Toti cei din ramurile economice "sarace", ca si cei din ramurile mai bogate, dar care nu se ridica la castigul mediu al ramurii, vor dori lefuri mai mari.
Pentru 2008, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza salariul mediu brut la 1.550 de lei. Insa, dupa ce, anul trecut, estimarile au fost cu mult depasite de realitate, presedintele comisiei si-a luat masuri de siguranta. Abia peste cateva luni va fi data o prognoza "mai sigura", pentru ca trebuie studiata evolutia inflatiei si a fluctuatiilor pe piata fortei de munca. Anul trecut, esecul prognozei de la fluctuatie s-a tras: deficitul de muncitori, chiar si necalificati, a fost atat de mare in unele sectoare, incat patronii au marit lefurile peste asteptarile si indicatorii cu care lucreaza Comisia Nationala de Prognoza.
Dupa lupte aprige cu Guvernul - cel mai mare patron al Romaniei -, confederatiile sindicale au reusit sa ridice salariul minim doar la 500 de lei pentru necalificati si 1.000 pentru titrati. De acum incepe lupta sindicatelor din intreprinderi pentru lefuri mai mari. Minimul de 500 de lei smuls de la guvernanti pentru necalificati nu inseamna mare lucru. Pana si guvernantii sunt convinsi ca numarul real al celor care lucreaza "pe minim" este mult mai mic decat arata datele statistice, majoritatea luand bani la gri - 500 de lei pe cartea de munca, iar restul pe sub mana. Minimul la nivel national este insa important pentru ca "salta" grila de salarizare si reprezinta baza de negociere pentru toate ramurile economice.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani