Costurile de productie vor creste accelerat in 2008
Data publicarii: 04-01-2008 | EconomieAnalistii UE avertizeaza ca, in Romania si in estul Europei, preturile materiilor prime s-ar putea majora cu peste 18%, scumpirile transferandu-se de la producatori la clienti. Salariile, energia, materiile prime, utilitatile - intr-un cuvant, costurile de productie - presupun cheltuieli din ce in ce mai mari pentru firme, avand in vedere evolutiile din ultimele luni ale anului 2007.
Odata cu cotatiile ascendente ale petrolului si preturile din ce in ce mai mari ale materialelor de baza, se vor scumpi si produsele finite, arata sondajele efectuate de principalele organizatii europene de afaceri, referitoare la perspectivele anului 2008.
Rezultatele sondajelor - consemnate intr-o analiza a Bancii Centrale Europene (BCE) - arata ca, pe de-o parte, cresterea acestor costuri va fi mai accentuata in estul Europei, si pe de alta parte, producatorii din aceasta regiune vor transmite mai rapid catre clienti majorarile de preturi.
Costurile vor fi cu peste 18% mai mari in Est, in timp ce in zona euro nu vor depasi pragul de 10%, potrivit estimarilor. Dar o crestere a costurilor pe o piata in care producatorii isi protejeaza clientii are efecte cu totul diferite fata de acelasi fenomen petrecut la nivelul unei tari in care orice majorare este aruncata direct in sarcina consumatorului.
Graficele BCE arata chiar o scadere a tarifelor - de exemplu, la servicii - in conditiile in care costurile prestatorilor au crescut continuu - fapt intalnit, desigur, in tarile dezvoltate din zona euro. In Est, dar mai ales in Romania, daca s-a scumpit fie si numai una dintre componentele de cost, urmeaza imediat scumpirea iminenta a respectivului produs sau serviciu.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani