Amenzi mai mari pentru soferii indisciplinati
Data publicarii: 04-01-2008 | AutoCresterea salariului minim brut pe economie, de la 390 la 500 de lei, incepand cu 1 ianuarie, a marit amenzile pentru soferii si pietonii indisciplinati. Drept urmare, de acum, atat conducatorii auto prinsi incalcand regulile de circulatie, cat si pietonii care traverseaza neregulamentar vor fi nevoiti sa scoata din buzunar sume cu aproape 30 la suta mai mari, valoarea unui punct-amenda crescand de la 39 la 50 de lei.
Nu purtati centura de siguranta - 150 de lei amenda!
Astfel, abateri frecvent intalnite in trafic, precum nepurtarea centurii de siguranta, depasirea cu 10-20 de kilometri/ora a vitezei maxime admise ori stationarea neregulamentara sunt sanctionate, potrivit Codului Rutier, cu 2 sau 3 puncte-amenda, adica cu 100 sau 150 de lei. Sume similare risca sa scoata din buzunar si soferii care sunt prinsi de politisti vorbind la telefonul mobil in timp ce conduc.
Mai mult, conducatorii auto care depasesc limita maxima de viteza cu 21-30 de kilometri/ora, cei care opresc fara motiv sau circula pe banda de urgenta a autostrazilor ori cei ce lovesc autovehiculul care circula in fata lor pentru ca nu pastreaza distanta fata de acesta risca sa scoata din buzunar amenzi din clasa a II-a (4 sau 5 puncte-amenda), adica sume cuprinse intre 200 si 250 de lei.
Potrivit Codului Rutier, soferii care depasesc cu 31-40 de kilometri/ora viteza maxima admisa ori cei care circula pe linia de tramvai, atunci cand drumul public este prevazut cu mai mult de o banda pe sens (exceptand linia de tramvai), risca amenzi din clasa a III-a (de la 6 la 8 puncte-amenda), adica de la 300 la 400 de lei.
Blocati intersectia, platiti 1.000 de lei!
In schimb, cei ce blocheaza intersectia vor fi sanctionati cu pana la 1.000 de lei, la fel ca si cei ce depasesc cu peste 50 de kilometri/ora viteza maxima admisa. Mai mult, acestia din urma risca sa ramana si fara permis de conducere pentru 90 de zile.
Nici pietonii nu sunt iertati. Cei care traverseaza strada neregulamentar vor plati intre 100 si 150 de lei. In schimb, pietonii surprinsi traversand neregulamentar o autostrada ar putea scoate din buzunar pana la 1.000 de lei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă