Puterea marilor companii este excesiva, reiese dintr-un sondaj mondial
Data publicarii: 03-01-2008 | InternationalMajoritatea opiniei mondiale estimeaza ca marile companii au o influenta mult prea mare asupra statelor, avand chiar mai multa putere decat autoritatile politice, conform unui sondaj Ipsos realizat in 12 state, citat de AFP.
Sondajul efectuat pe internet, la care au participat aproximativ 22 de mii de persoane din principalele economii mondiale (Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franta, Canada, Japonia) si din statele emergente (Rusia, Brazilia, India, Argentina, Turcia) prezinta un portret grav al efectelor globalizarii economice.
Compania Ipsos, care a efectuat sondajul, a afirmat ca a chestionat persoane ce fac parte din o anumita elita a statelor din care fac parte, marja de eroare a studiului fiind de 3,1% pe tara.
Aproximativ 74% dintre persoanele chestionate estimeaza ca marile companii au "o influenta prea mare" asupra deciziilor guvernelor din tarile de unde provin, nivelul ridicandu-se la 85% in cazul Argentinei, scazand insa in cazul Poloniei sau Japoniei (57%).
Circa 69% dintre respondenti au raspuns pozitiv la intrebarea "sunt companiile mari mai puternice decat guvernele?".
Un numar oarecum similar (72%) estimeaza ca guvernele nu ar trebui sa ezite atunci cand se pune problema redactarii de legi menite a ingradi activitatea marilor companii nationale si multinationalelor, afirma sondajul.
Insa opiniile sunt mult mai impartite atunci cand vine vorba de controlul exercitat de guvern asupra marilor companii.
Un numar de 52% dintre cei chestionati sunt favorabili unor astfel de initiative in timp de 48% de opun, iar 52% dintre respondenti cred de asemenea ca guvernul nu face destul pentru a proteja muncitorii, procent care se ridica la 80% in cazul Rusiei.
In ciuda numeroaselor critici la adresa globalizarii, 55% dintre cei chestionati estimeaza ca marile companii au o "influenta pozitiva".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii