Sistemul bancar, un elev de nota 8

Data publicarii: 03-01-2008 | Finante-Banci

Riscurile, calitatea serviciilor si costurile ridicate i-au indreptatit pe analisti sa fie foarte exigenti. Dupa un an marcat de relaxarea normelor de creditare, o criza de personal si intrarea pe piata a unor noi jucatori, analistii au apreciat evolutia sistemului bancar autohton cu note bune.

Media notelor date de cei sapte analisti interogati de "Adevarul" arata un 2007 favorabil pentru dezvoltarea institutiilor de credit in tara noastra. Iar 2008 se anunta deja un an plin de provocari pentru actorii de pe aceasta piata.

Motivand deficientele exis­tente la nivelul insti­tutiilor de credit, reflectate de cresterea riscurilor la nivelul sistemului, Dragos Cabat, presedinte Chartered Financial Analysts, a notat cu 6 evolutia de anul trecut. Mai indulgent, Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata, acorda nota 7, incriminand costurile operationale ale bancilor, care se mentin in continuare ridicate.

"Odata cu intensificarea concurentei pe piata bancara, era de asteptat o scadere corespunzatoare a costurilor. Din pacate, marjele de dobanda si dobanda anuala efectiva sunt inca foarte mari", explica Voinea.

Note bune pentru infrastructura si diversificare

Radu Craciun, director de investitii Interamerican si Catalin Maciuca, dealer la MKB Romexterra Bank, au apreciat evolutia de anul acesta cu nota 8, punctand diversificarea produselor si serviciilor bancare din 2007. "Infrastructura bancara s-a extins, activitatea bancara a fost eficientizata, iar ritmul de introducere a unor noi produse a crescut considerabil, in special in ceea ce priveste solutiile online", spune Craciun. Cu toate acestea, analistul nu poate trece cu vederea costurile ridicate ale activitatii bancare si calitatea serviciilor prestate, "adesea necorespunzatoare".

La randul sau, dealerul MKB Romexterra Bank, este de parere ca sistemul bancar autohton este in continuare vulnerabil, iar ratele dobanzilor, pe pietele interbancare, sunt inca foarte mari. Maciuca a acordat bancilor o bila alba pentru sustinerea importanta acordata in 2007 fondurilor de pensii. "Este insa loc de mai bine, mai ales ca raportul cerere-oferta nu se stabileste intotdeauna pe baze "sanatoase".

In plus, gradul de bancarizare ramane inca foarte scazut, iar politica monetara este printre cele mai restrictive", adauga reprezentantul MKB.

Dar sistemul bancar a primit si note de premiant. Consultantul de investitii Bogdan Baltazar a notat cu 9 evolutia de anul trecut a institutiilor de credit. "Desi mai sunt inca multe de facut, sistemul bancar este intr-o stare de functionare foarte buna.

Creditele restante sunt foarte scazute, iar profitabilitatea, desi a scazut, este inca foarte mare. Atrag insa atentia asupra publicitatii mincinoase care promoveaza produsele si serviciile bancare. Este inadmisibil sa amagim clientii cu minciuni. Cred ca Asociatia Romana a Bancilor ar trebui sa se implice mai mult in aceasta privinta", a declarat, pentru "Adevarul", Baltazar.

Tot nota 9 a fost acordata si de catre Ionut Dumitru, analist-sef la Raiffeisen Bank. "Performantele sectorul bancar au fost foarte bune anul acesta, cel putin in ceea ce priveste creditarea si activele bancilor. Creditarea s-a dezvoltat puternic mai ales dupa adoptarea de catre BNR a normelor relaxate. Bancile s-au extins, iar calitatea serviciilor bancare a crescut. In ansamblu, putem vorbi despre o consolidare a sistemului si o crestere a intermedierii financiare", isi motiveaza Dumitru evaluarea facuta.

Nota maxima a fost acordata de catre Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor. Performanta din 2007 a fost asigurata, considera Ghetea, de intensificarea concurentei. "Odata cu intensificarea concurentei, clientii au avut de castigat.

Ce-i drept, s-ar fi putut face totusi mai multe, dar sa nu uitam ca traim intr-o tara in plina dezvoltare, in care BNR reglementeaza piata pentru a evita eventualele derapaje. Suntem oarecum limitati de mediul in care trebuie sa ne desfasuram activitatea", explica Ghetea.

Previziuni pentru 2008

Desi prevad o evolutie favorabila a sistemului bancar in 2008, analistii au tras cateva semnale de alarma. In opinia lui Voinea, evolutia de anul viitor va fi marcata puternic de influenta unor factori externi: "Daca bancile-mama nu isi vor reveni rapid dupa criza creditelor ipotecare, si-ar putea diminua sustinerea pe care o acorda bancilor autohtone, ceea ce ar duce la o crestere a costului finantarii in tara noastra".

Parerile analistilor con­verg in ceea ce priveste extinderea infrastructurii bancare, a intensificarii concurentei si a profitabilitatii in sistem. "Va fi o perioada interesanta, in care bancile isi vor continua campania de extindere in teritoriu pentru a fi mai aproape de clienti.

In consecinta, profitabilitatea va avea de suferit, inclusiv pe seama cresterii costului finantarii, ca urmare a inrautatirii perceptiei de risc fata de tara noastra.

Calitatea portofoliului de credite se va deteriora usor, dar nu ingrijorator", considera Ionut Dumitru.

In plus, va fi un an dificil, pentru ca multe banci vor intampina dificultati in procesul de adaptare la normele BASEL II.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: