Perioada de gratie mareste valoarea creditului
Data publicarii: 03-01-2008 | Finante-BanciIntervalul in care se plateste numai dobinda creste semnificativ scoringul solicitantului, noteaza Cotidianul. Probabil ca cel mai relevant atu al creditelor care ofera o perioada de gratie este incadrarea solicitantului la o suma considerabil mai mare. Aceasta se datoreaza formulei de calcul al eligibilitatii care raporteaza veniturile nete ale titularului la prima rata platita pentru creditul respectiv. Nici reducerea costurilor totale nu este de neglijat in conditiile in care un credit pe 25 de ani cu perioada de gratie poate fi mai ieftin cu pina la 8.000 de euro fata de un imprumut clasic.
Piraeus Bank a fost prima banca ce a introdus pe piata sistemul de creditare cu perioada de gratie pentru imprumuturile imobiliare. A fost urmata de Bancpost si Credit Europe Bank. Caracteristicile imprumutului imobiliar ramin aceleasi, cu singura deosebire ca cel care se imprumuta beneficiaza de o perioada de trei sau sase luni in care fie nu plateste nimic, fie plateste doar dobinda.
In cazul Piraeus, clientul nu plateste nimic primele sase luni, iar in urmatorii trei ani achita doar dobinda. Dupa aceasta perioada, rambursarea se face in rate lunare egale. Credit Europe Bank are un produs asemanator, cu singura diferenta ca perioada in care platiti doar dobinda este extinsa la 42 de luni.
Un lucru mai putin cunoscut este faptul ca, in principiu, majoritatea produselor clasice la cerere pot oferi si o perioada de gratie de pina la 12 luni, in special atunci cind finantarea are ca scop constructia unui imobil. La inceputul anului, Bancpost pornea o campanie de promovare tocmai pentru familiarizarea consumatorilor cu o astfel de optiune. Principalul avantaj al acestui credit este posibilitatea de a beneficia de o perioada de gratie cuprinsa intre 3 si 12 luni, in care se platesc numai dobinda si comisioanele (nu si principalul). Astfel, pe parcursul perioadei de gratie rata lunara este mai scazuta. Creditul poate fi acordat pe maximum 35 de ani si finanteaza cel mult 75% din valoarea de piata a proprietatii.
La un credit ipotecar pe 30 de ani in valoare de 50.000 de euro diferentele dintre produsul clasic si cel cu perioada de gratie sint destul de importante. La Credit Europe Bank, produsul clasic are o Dobinda Anuala Efectiva de 8,83% si un cost total de aproximativ 137.000 de euro. Rata lunara se ridica la 382 de euro, potrivit finzoom.ro.
Produsul cu perioada de gratie presupune o DAE de 7,69% si un cost total de numai 130.000 de euro. Rata lunara scade astfel la aproximativ 270 de euro. In acest fel, Dobinda Anuala Efectiva pentru creditul cu perioada de gratie este cu 1,15% mai scazuta decit cea aferenta creditului clasic, in timp ce diferenta dintre costurile totale ale creditarii se apropie de 8.000 de euro.
La Piraeus Bank avem un credit ipotecar clasic a carui Dobinda Anuala Efectiva ajunge la 9,69% pentru acelasi credit de 50.000 de euro pe 30 de ani. Rata lunara merge pina la 404 euro, iar costul total al creditului ajunge la 146.500 de euro. Creditul cu perioada de gratie are o DAE de 8,60% si o rata lunara de 406,67 euro. Costul total al creditului este de aproximativ 143.000 de euro. Diferenta dintre Dobinzile Anuale Efective este astfel de peste un procent, ceea ce, raportat la costul total al creditului, reprezinta aproximativ 3.200 de euro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani