Capitala va ramane si in 2008 cea mai atractiva piata pentru retaileri
Data publicarii: 03-01-2008 | AfaceriBucurestiul este in prezent cea mai atractiva piata pentru sectorul romanesc de retail, iar oferta de crestere se va mentine si anul viitor cand se asteapta adaugarea altor 750.000 metri patrati de spatii comerciale, nivelul fiind considerat inca scazut comparativ cu alte metropole est-europene.
"Romania, cu cei peste 21,7 milioane de consumatori, este piata numarul doi ca marime din regiune pentru bunuri si servicii. Aproximativ 40% din spatiile comerciale din Romania se afla in Bucuresti, care este si cea mai importanta piata pentru sectorul de retail. Alte orase importante cu stocuri semnificative de spatii comerciale sunt Timisoara, Brasov, Cluj, Constanta, Ploiesti si altele. Oferta actuala de centre comerciale moderne din Bucuresti este aproximata la 570.000 metri patrati. Pana la sfarsitul lui 2008, se asteapta adaugarea altor 750.000 metri patrati de spatii comerciale, un nivel inca scazut in comparatie cu celelalte metropole est-europene", sustin analistii Coldwell Banker Romania.
Randamentele pentru spatiile comerciale au scazut de la 10,5% in 2005 la 7,5% in 2007, cifra care va inregistra fluctuatii nesmnificative in anul urmator si care este inca superioara celor inregistrate in celelalte tari din Europa Centrala si de Est. "In majoritatea oraselor mari din Romania, exista oportunitati excelente pentru dezvoltarea unor centre comerciale de mari dimensiuni, completate de un hipermarket sau un supermarket de calitate, avand in vedere ca potentialul de crestere al pietei de retail din Romania este foarte promitator pentru urmatorii 3-5 ani", au adaugat analistii Coldwell.
Multi operatori de hipermarketuri si supermarketuri intentioneaza in viitorul apropiat sa-si extinda retelele de magazine din Capitala, considerand ca aceasta piata are inca un potential foarte ridicat in ciuda preturilor terenurilor nejustificat de mare. "Avem mai multe proiecte in Bucuresti, unde consideram ca ar putea fi deschise opt-noua hipermarketuri Auchan", declara directorul general Auchan Romania, Regis Mougel.
Totusi, expansiunea retailului romanesc este in continuare amenintata de raportul dezechilibrat pret - teren, de dezvoltarea alerta a retelelor de magazine si de migratia fortei de munca. Printre punctele slabe ale pietei romanesti de retail se numara in continuare sectorul produselor proaspete - care este insuficient dezvoltat - si infrastructura subdezvoltata, potrivit reprezentantilor Carrefour.
Anul 2007 a fost unul de apogeu al pietei de retail din Romania care va ajunge la 40 miliarde euro anul acesta si va depasi 100 de miliarde euro pana in 2010 daca se va pastra cresterea medie de 50% din ultimii ani. Pana in 2010 comertul modern din Romania va depasi ponderea de 50% din total. Spre comparatie, anul trecut ponderea comertului modern in Franta a fost de 96%, in Polonia de 57%, in Italia de 58%, iar in Romania de 29%.
Principalii jucatori pe piata de retail din Romania sunt Carrefour (11 magazine), Kaufland (31 magazine), Auchan (cinci magazine), Real (14 magazine), Cora (trei magazine) si operatorul romanesc al magazinelor Pic (patru magazine) - pe segmentul hiprmarketurilor; Mega Image (21 magazine), La Fourmi (14 magazine), Spar (14 magazine)- pe segmentul supermarketurilor; Plus Discount (49 magazine), Penny Market (45 magazine), Penny Market XXL (cinci magazine), Minimax Discount (12 magazine)- pe segmentul de discount; Metro (23 magazine) si Selgros (16 magazine) pe segmentul cash & carry.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani