Cipru si Malta au intrat la 1 ianuarie 2008 in zona euro
Data publicarii: 03-01-2008 | InternationalCipru si Malta sunt, dupa Slovenia, primele doua tari dintre cele care au aderat la Uniunea Europeana (UE) in 2004 care au adoptat la 1 ianuarie 2008 moneda unica europeana.
Cipru si Malta sunt doua tari mici, cu o economie restransa, care le-a permis sa intruneasca, mai rapid decat alte state care au aderat la UE in acelasi val, criteriile de convergenta necesare pentru adoptarea monedei unice europene.
"Criteriile de convergenta reprezinta testul economic de evaluare a stadiului de pregatire a unei economii pentru a participa la Uniunea Economica si Monetara", arata Banca Nationala a Romaniei (BNR), pe pagina sa de internet.
Criterii au fost stabilite prin Tratatul de la Maastricht, ratificat de catre toate statele membre UE in 1993, si se refera la stabilitatea preturilor, finantele publice, ratele dobanzii si stabilitatea cursului de schimb, in conformitate cu informatiile publicate de BNR.
Astfel, rata medie a inflatiei pe ultimele 12 luni nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5 de puncte procentuale pe cea a celor mai performante state membre in ceea ce priveste stabilitatea preturilor si trebuie sa fie sustenabila, potrivit BNR.
In ceea ce priveste finantele publice, deficitul bugetar al statului nu trebuie sa depaseasca 3% din produsul intern brut (PIB), iar datoria publica nu trebuie sa depaseasca 60% din PIB, informeaza BNR.
Pentru ca o tara sa participe la Uniunea Economica si Monetara, trebuie sa respecte si criterii legate de ratele dobanzii. Astfel, "rata medie nominala a dobanzii pe termen lung pe ultimele 12 luni nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 2 puncte procentuale pe cea a celor mai performante state membre in ceea ce priveste stabilitatea preturilor", arata BNR. "Rata dobanzii poate fi masurata pe baza titlurilor de stat pe termen lung sau pe baza altor valori mobiliare comparabile", explica BNR.
De asemenea, cursul de schimb al monedei nationale "trebuie sa se mentina in intervalul dintre marjele de fluctuatie din cadrul mecanismului cursului de schimb (ERM II), pe o perioada de cel putin doi ani, fara tensiuni severe, in special fara a se proceda din proprie initiativa la devalorizarea monedei nationale fata de euro", mai explica BNR.
Mecanismul cursului de schimb, ERM II, a inlocuit ERM in ianuarie 1999 si are scopul de a fixa monedele statelor membre care nu fac parte din zona euro la euro prin stabilirea, de comun acord, a unui curs central fata de euro si a unei benzi standard de fluctuatie de +/-15 puncte procentuale. O banda mai ingusta de fluctuatie poate fi stabilita, de comun acord, pe masura ce se inregistreaza progrese in ceea ce priveste convergenta, mai arata Banca Nationala a Romaniei.
Cipru, cu capitala la Nicosia, este a treia insula ca marime din Marea Mediterana, dupa Sicilia si Sardinia si are o populatie de aproximativ 767.000 de locuitori. Ciprul a obtinut independenta de stat in 1960 si a aderat in 2004 la Uniunea Europeana (UE). Moneda nationala a Ciprului este lira cipriota, iar in 21 decembrie banca centrala a Ciprului a coborat rata sa principala de refinantare cu 0,5% pana la nivelul de 4% al dobanzii cheie a Bancii Centrale Europene (BCE), inainte de aderarea la zona euro, la 1 ianuarie 2008.
Malta, cu capitala la Valetta, are o populatie de aproximativ 402.000 de locuitori si si-a obtinut independenta in 1964. Moneda nationala a Maltei este lira malteza. Malta a intrat in ERM II, mecanismul cursului de schimb, in 4 mai 2005. Banca centrala a Maltei a coborat in 28 decembrie dobanda sa de politica monetara cu 0,25%, pana la 4%, cu scopul incheierii procesului de convergenta in contextul aderarii la zona euro.
Cipru si Malta sunt bine pregatite din punct de vedere tehnic ca sa adopte moneda unica europeana de la inceputul lui 2008, a aratat in 21 decembrie un comunicat al Comisiei Europene (CE), citat de Reuters.
Cele doua insule din Marea Mediterana vor creste la 15 numarul tarilor care folosesc moneda unica europeana si vor ridica la trei numarul tarilor care au aderat la Uniunea Europeana (UE) in 2004 si care adopta euro, dupa Slovenia, care a intrat in zona euro la 1 ianuarie 2007.
"Ultimele masuri practice sunt aproape finalizate, iar bancile, comerciantii cu amanuntul si populatia par pregatite pentru schimbare", arata comunicatul executivului UE.
Aderarea celor doua state la zona euro va creste numarul cetatenilor europeni care folosesc euro cu 1,18 milioane, pana la 320 de milioane.
Purtatoarea de cuvant a Comisiei Europene, Amelia Torres, a reiterat ideea ca este prea devreme de spus daca Slovacia va reusi sa indeplineasca criteriile pentru adoptarea euro in 2009.
Amelia Torres a mai spus ca oficialii de la Bruxelles au inteles, din mai multe declaratii, ca toate celelalte noi state membre ale Uniunii Europene vor sa intre in zona euro intre 2010 si 2014.
Euro a devenit moneda nationala a 12 state europene din 1999, insa cetatenii din zona euro au inceput sa plateasca cu monede si bancnote de euro doar de la 1 ianuarie 2002.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani