Cand este cel mai profitabil sa-ti investesti banii la Bursa

Data publicarii: 02-01-2008 | Afaceri

Exista anumite perioade din an in care este bine sa-ti investesti banii la Bursa si altele in care cel mai indicat ar fi sa te tii departe de astfel de plasamente. Pentru un "cunoscator" unele momente ale anului bursier pot insemna un singur lucru - profit. In acelasi timp, un incepator care nu cunoaste capcanele "perioadelor predominante de investitie" risca sa piarda foarte mult. "Un investitor riguros nu utilizeaza decat informatii publice ce poarta girul autenticitatii sursei. In acest mod sunt evitate riscurile unor pierderi importante in cazul in care informatiile nu se confirma", a declarat Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

Adunarea generala a actionarilor - un moment bun

O "sursa credibila" este si convocatorul adunarii generale a actionarilor (AGA). O data pusa pe ordinea de zi intentia de majorare a capitalului social este foarte probabil ca acest lucru sa se si intample. In masura in care exista informatii care sa confirme zvonurile referitoare la performantele previzionate ale companiei poate deveni oportuna achizitia de actiuni. Riscul consta in faptul ca decizia de investire nu depinde insa de desfasurarea AGA chiar daca exista si alte evenimente corporative ce pot fi fructificate cu randamente spectaculoase. "O decizie luata pe zvonuri poate fi una riscanta in cazul in care acestea nu vor fi confirmate de realitatea din piata. De asemenea, apetitul pentru risc depinde de profilul investitorului.

De exemplu, unii investitori cumpara actiuni doar pentru a beneficia de dividende. Dar pentru a anticipa acest moment insemna ca au studiat cel putin performantele recente ale companiei. Altii anticipeaza, din interpretarea rezultatelor finaciare, ca respectivele titluri se vor aprecia intr-un termen lung. Si sunt dispusi sa astepte un an sau chiar mai mult pentru a-si vedea implinite asteptarile" a mai spus Farmache.

Pe masura ce piata busiera se maturizeaza se produc si ceva schimbari legate de perioadele de crestere si scadere a actiunillor, spun dealerii. "As putea spune ca mitul obisnuitelor scaderi din primavara si cresteri in toamna a fost spulberat in 2007 cand piata de capital din Romania a fost privita ca o piata europeana", a spus Andreea Ciobanu, responsabil Departament Analiza SSIF Intercapital Invest SA. Ultimii ani au adus cresteri de neimaginat pentru cei care nu credeau in capacitatea BVB de polariza interesul investitorilor. Momentul acesta nu putea continua la nesfarsit. "Corectiile care au aparut in aceasta toamna au fost «fortate» si de evolutiile de pe pietele de capital externe urmare a crizei de subprime. Astfel a fost «incalcata» o traditie: au fost inversate sezoanele de crestere puternica ale preturilor actiunilor listate.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: