Shopping-ul: o pasiune care se poate transforma in boala
Data publicarii: 28-12-2007 | LifestyleOamenii care stau in magazinele de haine sau, pur si simplu, stau la cumparaturi pana se epuizeaza si isi cheltuie si ultimul banut sunt dependenti de cumparaturi. Aceste persoane cred ca, daca vor face multe cumparaturi, se vor simti mai bine. De fapt, dependenta de shopping si cheltuitul excesiv al banilor ii fac pe oameni sa se simta foarte prost. Acest comportament deviant este similar cu alte comportamente de dependenta, cum este cazul alcoolismului sau al dependentei de jocuri de noroc.
Acest comportament se manifesta cu precadere in luna decembrie, sustin specialistii. Se crede ca se manifesta in cazul celor care sunt singuri de sarbatori si sufera de depresie si anxietate. Shopping-ul nu ii va face pe cei care sufera sa se simta mai bine si nici nu ii va face sa-si alunge stresul si singuratatea. Singurul lucru care se poate intampla este ca depresia sa creasca in amplitudine, din cauza faptului ca o astfel de persoana acumuleaza foarte multe datorii. Cei care sunt intr-o astfel de situatia sunt usor de recunoscut. Aceasta dependenta afecteaza, in general, mai mult femeile decat barbatii. Astfel, aceste persoane de multe ori cumpara lucruri de care nu au nevoie. Se intampla ca sezonul sarbatorilor sa declanseze acest comportament, insa sunt persoane care au acest comportament de-a lungul intregului an.
Dependentii de cumparaturi au haine cu etichetele pe ele, pe care nu le-au purtat niciodata
Cei care sufera de aceasta dependenta cumpara, in special, pantofi, imbracaminte si obiecte de decor. Femeile care se afla in aceasta situatie au foarte multe obiecte vestimentare si au chiar haine cu eticheta pe ele, pe care nu le-au purtat niciodata.
S-au identificat cazuri de persoane care dupa ce au venit de la cumparaturi nu-si mai aminteau nimic din ceea ce au facut. Cel mai adesea, aceste persoane neaga ca ar avea vreo problema, mai spun specialistii.
De multe ori, aleg sa ascunda ceea ce au cumparat recent, pentru ca nu suporta ca cei din jur sa le acuze ca ar fi bolnave. Mai mult, nu rare sunt cazurile cand aceste persoane isi mai iau inca o slujba pentru a putea sa plateasca facturile tot mai incarcate.
Cum sa te tratezi singur de dependenta de cumparaturi
Este recomandat ca cei care sunt dependenti de cumparaturi sa apeleze la un specialist. Aceste persoane, fie trebuie sa apeleze la un psihoterapeut, fie trebuie sa se integreze intr-un grup de tratament, unde toti oamenii au aceasi problema (grupuri cum sunt cele de la Alcoolici Anonimi). De obicei, comportamentele de dependenta vin in tandem. Cu alte cuvinte, daca cineva are o problema cu mancatul excesiv sau cu consumul mare de bauturi alcoolice este foarte probabil sa fie dependent si de shopping. Psihologii recomanda ca cei aflati in astfel de situatii sa plateasca in numerar si sa nu mai foloseasca cardul electronic. Ei mai recomanda ca inainte de a pleca la cumparaturi sa se faca o lista si sa cumpere doar ce este pe acea lista.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman