Cum sa aveti o vacanta fara probleme
Data publicarii: 22-12-2007 | LifestyleAgentiile de turism sunt obligate sa anunte orice modificare in pachetul de servicii achizitionat de client cu 15 zile inainte de data plecarii. Curand vom pleca in vacanta de sarbatori pe care am asteptat-o un an. Ne-am luat biletele dorite si speram ca sejurul sa fie unul cat mai placut. Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) ne invata ce sa facem daca ceea ce gasim la cabane sau hoteluri nu corespunde cu oferta avansata de agentia de turism.
Problemele pot aparea chiar inainte de plecarea in vacanta. Daca va pomeniti ca agentia mareste preturile cu10% fata de ceea ce ati platit initial, puteti "rezilia fara probleme contractul, iar agentia este obligata sa va restituie imediat toate sumele aferente, inclusiv comisionul", ne spune Dan Vlaicu, presedintele ANPC.
De asemenea, daca agentia este nevoita sa modifice una dintre prevederile esentiale ale contractului, are datoria de a va informa despre acest lucru cu cel putin 15 zile inainte de data plecarii in vacanta. "Persoana se poate hotari daca este de acord sa mai accepte conditiile sau nu si sa-si anunte decizia in termen de cinci zile de la primirea instiintarii. In acest caz, rezilierea se poate face fara penalitati", adauga Dan Vlaicu.
Pentru cazul in care agentia anuleaza calatoria inaintea datei de plecare, consumatorii au dreptul de a accepta la acelasi pret un alt pachet de servicii turistice de calitate echivalenta. Totodata, daca va razganditi sau nu mai puteti sa va duceti in calatoria pe care ati planificat-o, puteti rezilia oricand contractul, dar in schimbul unei sume de bani, care se poate ridica la maximum pretul calatoriei turistice.
Cereti ajutorul inspectorilor OPC
Cazarea trebuie sa corespunda cu cea prezentata de agentia de turism cu care ati incheiat contract. Daca lucrurile nu sunt asa cum ar trebui, este bine sa apelati la ajutorul administratorului unitatii de cazare sau la oficiul judetean pentru protectia consumatorului. "Acestia sunt obligati sa va gaseasca un loc in conformitate cu suma de bani pe care ati achitat-o.
Pentru a putea face acest lucru, trebuie sa prezentati fie contractul, daca il aveti la voi, fie catalogul sau brosura informativa a agentiei de turism care practic tine locul contractului", a declarat presedintele ANPC. Daca destinatia vacantei este in strainatate, este obligatoriu sa cereti numele si numarul de telefon al reprezentantului local al agentiei de turism. Turistii care nu si-au achizitionat pachet turisitic, dar intampina dificultati trebuie sa urmeze aceiasi pasi.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii