Rovigneta pentru autoturisme va costa 28 de euro in 2008
Data publicarii: 21-12-2007 | AutoPosesorii de autovehicule platesc scump luxul de a detine o masina, acum, la sfarsit de an. Pe langa primele majorate aferente asigurarilor auto obligatorii si a celor Casco, ei sunt obligati sa achizitioneze si rovigneta pentru anul viitor. La toate aceste cheltuieli deloc neglijabile se adauga cele pentru intretinerea autoturismului pe timp de iarna.
Guvernul a decis, in ultima sedinta, majorarea drastica a amenzilor pentru soferii prinsi fara rovignete. Astfel, posesorii de autovehicule prinsi fara "abtibild" vor plati amenzi cu valori cuprinse intre 500 si 9.000 lei. Cele mai mici amenzi vor fi percepute proprietarilor de autoturisme si vor fi cuprinse intre 500-1.000 lei. Cuantumul amenzii pentru vehiculele de transport marfa cu masa mai mare sau egala cu 3,5 tone va fi intre 1.500 si 2.500 de lei.
Actul normativ precizeaza ca amenzile contraventionale majorate pot fi achitate in procent de 50% in termen de 48 de ore. Totodata, se poate retine 25% din amenda la autoritatea din care face parte agentul constatator.
Amenda pentru vehiculele de transport marfa, cu o masa mai mica decat sau egala cu 12 tone si cu minimum patru axe, inclusiv, va fi cuprinsa intre 6.000 si 9.000 lei, iar cea pentru acelasi tip de vehicule, dar cu maximum trei axe, inclusiv - va avea valori intre 4.500 si 6.000 lei. Pentru vehiculele de transport marfa cu o masa sub 12 tone, dar nu mai mica de 7,5 tone si pentru cele de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune, amenda va fi cuprinsa intre 3.500 si 4.500 lei. La vehiculele de transport marfa cu o masa de 3,5 - 7,5 tone si pentru cele de transport persoane cu 9-23 de locuri pe scaune, amenda va fi cuprinsa intre 2.500 si 3.500 lei. La vehiculele de transport marfa cu o masa de cel mult 3,5 tone, amenda va fi de 1.500 - 2.500 lei.
O alta noutate este aceea ca proprietarii de masini - cu exceptia celor care detin autoturisme sau vehicule usoare - vor putea utiliza, din 2008, rovignete pentru o zi.
Rovignete pentru 7 zile, 30 zile sau 12 luni
Guvernul a aprobat miercuri, printr-o Ordonanta de Urgenta, modificarea si completarea ordonantei din 2002 privind introducerea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania.
Astfel, a fost introdusa perioada de valabilitate a rovignetei de o zi, care insa va putea fi folosita doar pentru autovehiculele cu o masa mai mare de 3,5 tone.
De asemenea, posesorii de autovehicule vor putea sa cumpere, in continuare, in functie de preferinte si indiferent de masa vehiculului, rovignete cu perioade de valabilitate de sapte zile, 30 zile sau 12 luni. Vehiculele istorice sunt scutite de la plata rovignetei.
Integral in Gardianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii