Romanii ar putea lua credite ipotecare de la orice banca europeana
Data publicarii: 20-12-2007 | Finante-BanciRomanii si toti ceilalti cetateni ai Uniunii Europene ar putea avea de unde alege atunci cand vor opta pentru un credit ipotecar, noteaza Gandul. Aceasta deoarece Comisia Europeana (CE) a publicat recent un document "Carta alba", care propune noi masuri de integrare a pietelor creditelor ipotecare din UE, menite sa imbunatateasca eficienta si concurenta in acest sector, in beneficiul consumatorilor, debitorilor si a investitorilor.
Astfel, Comisia vrea sa faciliteze acordarea de imprumuturi ipotecare pe teritoriul UE si sa sustina cresterea diversitatii produselor, prin eliminarea barierelor si reducerea costurilor generate de activitatile desfasurate pe plan international. De asemenea, CE are in vedere cresterea increderii consumatorilor, asigurand dreptul acestora de a lua decizii si de a beneficia de un nivel ridicat de protectie.
La polul opus, criza din SUA determina autoritatile sa ia masuri drastice. Astfel, conducerea Rezervei Federale (Fed) a propus noi masuri de protectie pentru contractantii de imprumuturi ipotecare supusi la plata unor dobanzi ridicate, pentru a evita o noua perioada de standarde de creditare relaxate, care a expus multi americani riscului de a-si pierde locuintele.
Astfel, institutiile de credit din SUA trebuie sa stabileasca daca debitorii isi pot permite sa contracteze o datorie, inainte de acordarea propriu-zisa a imprumutului, potrivit planului Fed, informeaza Reuters. De asemenea, conform reglementarilor propuse, debitorii vor fi informati lunar in legatura cu cheltuielile anuale, precum impozitele pentru locuinte si asigurare. Propunerile prevad si interzicerea utilizarii libere a unor termeni precum "imprumut cu rata fixa" in secventele publicitare pentru credite ipotecare.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani