Avertismentul Protectiei Consumatorului de credite
Data publicarii: 20-12-2007 | Finante-BanciAcum, in pragul sarbatorilor de iarna, cand foarte multi romani contracteaza un imprumut bancar din dorinta de a cumpara mai multe produse sau mai scumpe, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor atrage atentia acestora ca inainte de a lua un credit sa se informeze asupra tuturor caracteristicilor produsului si sa nu se lase pacaliti de dobanzile atractive prezentate de institutiile de credit.
Totodata, ANPC mentioneaza faptul ca omul din spatele ghiseului are obligatia de a furniza clientului informatiile necesare privind contractul pentru acordarea unui credit inainte de incheierea acestuia, indiferent de tipul de credit solicitat. "In conformitate cu prevederile din domeniul legislatiei protectiei consumatorilor si a principiilor generale care guverneaza acest domeniu, operatorii economici prestatori de servicii au obligatia sa acorde consumatorilor informatii complete, corecte si precise asupra caracteristicilor esentiale ale produselor si serviciilor de care acestia doresc sa beneficieze", se arata intr-un comunicat de presa al Autoritatii.
"Este un lucru bun ca ANPC participa la educarea consumatorului, atata timp cat se adopta o maniera echidistanta, dar si transparenta. Nu trebuie indusa ideea ca bancile vor sa isi insele clientul", ne-a spus Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.
Cunoasterea conditiilor de creditare te duce la un credit corespunzator propriilor nevoi
Desi un imprumut bancar reprezinta un real ajutor atunci cand ai nevoie de bani, pentru a lua un credit corespunzator propriilor nevoi e necesar sa se cunoasca in momentul contractarii unui credit care sunt conditiile de acordare a acestui produs. "Creditele acordate de catre banci presupun o serie de avantaje, dar si cateva conditii de acordare a acestora, pe care consumatorii trebuie sa le cunoasca la momentul achizitionarii produsului sau serviciului, pentru a putea face o alegere care sa corespunda nevoilor lor", sugereaza Autoritatea.
Printre cele mai importante caracteristici pe care un consumator trebuie sa le stie inainte de a-si asuma plata unui credit, ANPC mentioneaza dobanda si calculul ratelor lunare, procedurile si conditiile de rambursare, dar si comisioanele si penalitatile percepute.
De asemenea, nu trebuie ignorate nici conditiile de modificare a dobanzilor, conditiile generale de creditare pe care orice solicitant al unui imprumut trebuie sa le indeplineasca sau informatii despre asigurarile de viata si/sau imobiliare solicitate pentru acordarea creditelor.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii