Avertismentul Protectiei Consumatorului de credite
Data publicarii: 20-12-2007 | Finante-BanciAcum, in pragul sarbatorilor de iarna, cand foarte multi romani contracteaza un imprumut bancar din dorinta de a cumpara mai multe produse sau mai scumpe, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor atrage atentia acestora ca inainte de a lua un credit sa se informeze asupra tuturor caracteristicilor produsului si sa nu se lase pacaliti de dobanzile atractive prezentate de institutiile de credit.
Totodata, ANPC mentioneaza faptul ca omul din spatele ghiseului are obligatia de a furniza clientului informatiile necesare privind contractul pentru acordarea unui credit inainte de incheierea acestuia, indiferent de tipul de credit solicitat. "In conformitate cu prevederile din domeniul legislatiei protectiei consumatorilor si a principiilor generale care guverneaza acest domeniu, operatorii economici prestatori de servicii au obligatia sa acorde consumatorilor informatii complete, corecte si precise asupra caracteristicilor esentiale ale produselor si serviciilor de care acestia doresc sa beneficieze", se arata intr-un comunicat de presa al Autoritatii.
"Este un lucru bun ca ANPC participa la educarea consumatorului, atata timp cat se adopta o maniera echidistanta, dar si transparenta. Nu trebuie indusa ideea ca bancile vor sa isi insele clientul", ne-a spus Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.
Cunoasterea conditiilor de creditare te duce la un credit corespunzator propriilor nevoi
Desi un imprumut bancar reprezinta un real ajutor atunci cand ai nevoie de bani, pentru a lua un credit corespunzator propriilor nevoi e necesar sa se cunoasca in momentul contractarii unui credit care sunt conditiile de acordare a acestui produs. "Creditele acordate de catre banci presupun o serie de avantaje, dar si cateva conditii de acordare a acestora, pe care consumatorii trebuie sa le cunoasca la momentul achizitionarii produsului sau serviciului, pentru a putea face o alegere care sa corespunda nevoilor lor", sugereaza Autoritatea.
Printre cele mai importante caracteristici pe care un consumator trebuie sa le stie inainte de a-si asuma plata unui credit, ANPC mentioneaza dobanda si calculul ratelor lunare, procedurile si conditiile de rambursare, dar si comisioanele si penalitatile percepute.
De asemenea, nu trebuie ignorate nici conditiile de modificare a dobanzilor, conditiile generale de creditare pe care orice solicitant al unui imprumut trebuie sa le indeplineasca sau informatii despre asigurarile de viata si/sau imobiliare solicitate pentru acordarea creditelor.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani