Amenzi de pana la 30 de mii de lei pentru publicitatea inselatoare
Data publicarii: 20-12-2007 | MediaComerciantii care utilizeaza publicitatea inselatoare sau publicitatea comparativa ilegala risca amenzi de pana la 30 de mii de lei, potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri de guvern.
Guvernul a interzis miercuri, printr-un proiect de lege, publicitatea inselatoare, definita ca orice publicitate care induce in eroare si care, din cauza caracterului inselator, poate afecta comportamentul economic al cumparatorilor si prejudiciaza un concurent.
Pentru a determina daca publicitatea este inselatoare, trebuie sa se ia in considerare toate aspectele acesteia, in special orice informatie continuta cu privire la caracteristicile bunurilor sau serviciilor - compozitia, metoda si data fabricatiei bunurilor sau prestarii serviciilor, daca acestea corespund scopului lor, rezultatele asteptate ca urmare a utilizarii lor - pretul sau modul de calcul al pretului si conditiile in care se distribuie bunurile sau se presteaza serviciile.
Termenul de publicitate comparativa este definit ca "orice publicitate care identifica in mod explicit sau implicit un concurent sau bunuri ori servicii oferite de acestia". Publicitatea comparativa este considerata legala daca indeplineste mai multe conditii, printre care: nu este inselatoare, nu discrediteaza sau denigreaza marcile, denumirile comerciale, alte semne distinctive, bunuri, servicii, activitati sau situatia unui concurent, nu profita de reputatia unei marci.
Potrivit proiectului de lege, publicitatea inselatoare, respectiv publicitate comparativa ilegala, se sanctioneaza cu amenda de la 3000 de lei la 30.000 de lei si se aplica de reprezentantii imputerniciti ai Ministerului Economiei si Finantelor. De asemenea, Ministerul Economiei si Finantelor poate dispune si o serie de masuri complementare: incetarea sau interzicerea publicitatii inselatoare sau a publicitatii comparative ilegale.
Daca Ministerul Economiei si Finantelor dispune incetarea publicitatii inselatoare sau a publicitatii comparative ilegale va comunica imediat aceasta masura Consiliului National al Audiovizualului.
Proiectul de lege transpune legislatie europeana in domeniu.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani