Amenzi de pana la 30 de mii de lei pentru publicitatea inselatoare
Data publicarii: 20-12-2007 | MediaComerciantii care utilizeaza publicitatea inselatoare sau publicitatea comparativa ilegala risca amenzi de pana la 30 de mii de lei, potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri de guvern.
Guvernul a interzis miercuri, printr-un proiect de lege, publicitatea inselatoare, definita ca orice publicitate care induce in eroare si care, din cauza caracterului inselator, poate afecta comportamentul economic al cumparatorilor si prejudiciaza un concurent.
Pentru a determina daca publicitatea este inselatoare, trebuie sa se ia in considerare toate aspectele acesteia, in special orice informatie continuta cu privire la caracteristicile bunurilor sau serviciilor - compozitia, metoda si data fabricatiei bunurilor sau prestarii serviciilor, daca acestea corespund scopului lor, rezultatele asteptate ca urmare a utilizarii lor - pretul sau modul de calcul al pretului si conditiile in care se distribuie bunurile sau se presteaza serviciile.
Termenul de publicitate comparativa este definit ca "orice publicitate care identifica in mod explicit sau implicit un concurent sau bunuri ori servicii oferite de acestia". Publicitatea comparativa este considerata legala daca indeplineste mai multe conditii, printre care: nu este inselatoare, nu discrediteaza sau denigreaza marcile, denumirile comerciale, alte semne distinctive, bunuri, servicii, activitati sau situatia unui concurent, nu profita de reputatia unei marci.
Potrivit proiectului de lege, publicitatea inselatoare, respectiv publicitate comparativa ilegala, se sanctioneaza cu amenda de la 3000 de lei la 30.000 de lei si se aplica de reprezentantii imputerniciti ai Ministerului Economiei si Finantelor. De asemenea, Ministerul Economiei si Finantelor poate dispune si o serie de masuri complementare: incetarea sau interzicerea publicitatii inselatoare sau a publicitatii comparative ilegale.
Daca Ministerul Economiei si Finantelor dispune incetarea publicitatii inselatoare sau a publicitatii comparative ilegale va comunica imediat aceasta masura Consiliului National al Audiovizualului.
Proiectul de lege transpune legislatie europeana in domeniu.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii