Romanii, de trei ori mai saraci decat englezii
Data publicarii: 18-12-2007 | EconomieRomania se situa in 2006 pe penultimul loc in Uniunea Europeana dupa nivelul de prosperitate al cetatenilor sai, calculat dupa produsul intern brut (PIB) pe locuitor la paritatea puterii de cumparare, ajungand la 39% din media UE, nivel inferior de trei ori celui din Marea Britanie, arata Eurostat.
Din acest punct de vedere, Romania depaseste doar Bulgaria, care se situa la 37% din media europeana anul trecut, insa se situa departe de urmatoarea tara din clasament - Polonia - care se era la 52% din media tarilor care fac parte din blocul comunitar.
Cea mai prospera tara europeana este Luxemburgul, cu un PIB pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumparare superior cu 180% mediei europene. Totusi, datele statistice pentru Luxemburg sunt partial generate de numarul mare de lucratori rezidenti in tarile vecine care lucreaza in Marele Ducat si contribuie la sporirea PIB-ului, care este insa raportat doar la populatia stabila a tarii, mult mai mica.
Toate tarile membre ale UE care au aderat in 2004 si 2007, la fel ca si Grecia si Portugalia, membre mai vechi ale Uniunii Europene, au PIB-ul pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumparare sub media din UE.
Cele mai prospere foste state comuniste sunt Slovenia si Cehia, cu 88%, respectiv 79% din media europeana, ambele depasind Portugalia, care se situeaza la 75% din media UE.
Norvegia, care nu este membra a Uniunii Europene, este pe locul al doilea din Europa din punctul de vedere al prosperitatii locuitorilor, cu 86% peste media UE, in timp ce Irlanda, candva printre cele mai sarace tari europene, s-a situat pe locul al treilea, cu 46% peste acelasi nivel mediu.
Cele mai mari economii din UE - Germania, Marea Britanie, Franta, Italia si Spania - s-au situat peste media UE cu intre 3 si 18%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman