Romanii, de trei ori mai saraci decat englezii
Data publicarii: 18-12-2007 | EconomieRomania se situa in 2006 pe penultimul loc in Uniunea Europeana dupa nivelul de prosperitate al cetatenilor sai, calculat dupa produsul intern brut (PIB) pe locuitor la paritatea puterii de cumparare, ajungand la 39% din media UE, nivel inferior de trei ori celui din Marea Britanie, arata Eurostat.
Din acest punct de vedere, Romania depaseste doar Bulgaria, care se situa la 37% din media europeana anul trecut, insa se situa departe de urmatoarea tara din clasament - Polonia - care se era la 52% din media tarilor care fac parte din blocul comunitar.
Cea mai prospera tara europeana este Luxemburgul, cu un PIB pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumparare superior cu 180% mediei europene. Totusi, datele statistice pentru Luxemburg sunt partial generate de numarul mare de lucratori rezidenti in tarile vecine care lucreaza in Marele Ducat si contribuie la sporirea PIB-ului, care este insa raportat doar la populatia stabila a tarii, mult mai mica.
Toate tarile membre ale UE care au aderat in 2004 si 2007, la fel ca si Grecia si Portugalia, membre mai vechi ale Uniunii Europene, au PIB-ul pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumparare sub media din UE.
Cele mai prospere foste state comuniste sunt Slovenia si Cehia, cu 88%, respectiv 79% din media europeana, ambele depasind Portugalia, care se situeaza la 75% din media UE.
Norvegia, care nu este membra a Uniunii Europene, este pe locul al doilea din Europa din punctul de vedere al prosperitatii locuitorilor, cu 86% peste media UE, in timp ce Irlanda, candva printre cele mai sarace tari europene, s-a situat pe locul al treilea, cu 46% peste acelasi nivel mediu.
Cele mai mari economii din UE - Germania, Marea Britanie, Franta, Italia si Spania - s-au situat peste media UE cu intre 3 si 18%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii