Patronatele pregatesc tichete de vacanta pentru angajati

Data publicarii: 17-12-2007 | Finante-Banci

Un proiect de lege aflat in dezbaterea Camerei Deputatilor ar putea face ca, anul viitor, romanii sa plece in concediu in tara cu vouchere de cazare, noteaza Adevarul. Relansarea turismului intern si ocuparea la capacitate mai mare a bazelor hoteliere autohtone ar putea fi rezolvate prin adoptarea unui proiect de lege privind acordarea unor tichete de concediu angajatilor. Acestia ar urma sa primeasca din partea companiilor, dupa modelul tichetelor de masa, niste cupoane valorice cu care vor putea sa achite contravaloarea unui sejur turistic.

Potrivit unui sondaj, circa 65% din angajatorii din sectorul industrial ar acorda tichete de vacanta angajatilor. In varianta legislativa care a fost adoptata pe 6 februarie 2007 de Senat, dar care se afla inca in dezbatere la Camera Deputatilor, agentiile de turism nu sunt un intermediar al acestor servicii.

Pe modelul tichetelor de masa, acestea ar fi deductibile, doar ca, de data aceasta, angajatul contribuie si el, alaturi de angajator, cu o anumita suma la aceste vouchere. Mai exact, angajatorul poate sa contribuie cu maximum sase salarii minim garantate (460 lei x 6 = 2.760 lei).

Turistul ar trebui sa mearga cu voucherul direct la hotel

Angajatorul trebuie sa cotizeze si el (un procent ce nu a fost inca stabilit), dar in rate, intre patru si 11 luni. "Astfel exista si o componenta de economisire pentru vacanta, cu care populatia Romaniei nu prea este obisnuita", a declarat, pentru "Adevarul", Herman Rosner, membru in consiliul director al ANAT (Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania) si presedinte al CCI Covasna.

In proiectul actual, legiuitorul trimite angajatul (potential turist) cu voucherul direct la hotel, uitand probabil ca pretul de la receptie este de aproape doua ori mai mare decat unul negociat cu agentiile de turism (care obtin reduceri datorita volumului mare folosit).

Mai mult, rolul de consultant pe care il au in ultimii ani agentiile este eliminat, turistului ramanandu-i alternativa de a-si stabili singur destinatia interna, de a-si face singur rezervarea si de a se duce direct cu tichetul de vacanta la hotel.

Pentru atragerea turistilor romani, ANAT doreste o lege coerenta a tichetelor de vacanta, care sa se distribuie la fel de usor si coerent ca tichetele de masa sau tichetele-cadou. "Circa 70% din salariatii romani nu-si permit concedii si trebuie sa-si permita, cu forta daca se poate, pentru ca de aceea ei sunt tristi, deprimati si nemultumiti.

Prin acordarea acestor tichete, cu care sa se prezinte la agentiile de turism, oamenii isi vor permite aceste concedii", a spus recent Dragos Anastasiu, presedintele ANAT.

Angajatii prefera banii in locul tichetelor de vacanta

Oficialii din turism apreciaza ca, prin adoptare, noua lege ar genera beneficii in randul angajatorilor/patronilor, detinatorilor de baza materiala din turism si tour-operatorilor/agentiilor, asigurandu-se un impuls dezvoltarii turismului romanesc si o dezvoltare economica durabila.

Eventuala acordare a tichetelor de vacanta nu suna insa foarte bine pentru specialistii in resurse umane, care considera ca in locul tichetelor de orice fel, mai bine primiti de catre angajati ar fi banii.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: