CEC ar putea fi privatizata abia dupa 2011, spune presedintele bancii
Data publicarii: 13-12-2007 | Finante-BanciPresedintele Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), Radu Ghetea, a declarat ca CEC nu va fi privatizata inainte de 2011 si a explicat ca pana atunci banca vrea sa isi tripleze activele, sa isi sporeasca eficienta si sa isi mareasca valoarea de piata, prin programul sau de extindere.
Din cauza dezvoltarii bancii, profitabilitatea bancii va scadea in urmatorii ani, a explicat Ghetea.
"In conditiile unei extinderi precum aceea pe care CEC o planuieste pentru urmatorii ani, profitabilitatea este, de regula, sacrificata. Trebuie sa facem insa diferenta intre profitabilitate si eficienta. Noi vrem sa crestem eficienta CEC, prin folosirea tuturor avantajelor pe care le avem. S-a vorbit despre un numar prea mare de angajati la CEC, insa nu sunt de acord. Noi nu intentionam sa facem restructurari in banca, ci sa ne crestem eficienta folosindu-ne de toti salariatii pe care ii avem", a spus Ghetea.
Presedintele CEC a precizat ca banca tinteste triplarea activelor la 9-10 miliarde euro pana in 2011, conditii in care valoarea de piata a bancii ar urma sa creasca fata de evaluarea de anul trecut, cand National Bank of Greece a depus, in cadrul procesului de privatizare a bancii, o oferta de 560 milioane euro pentru 69,9% din actiunile CEC.
La sfarsitul lui 2006, autoritatile romane au decis sa opreasca procesul de privatizare a CEC, dupa ce OTP Bank, unul dintre cei doi finalisti, s-a retras, iar National Bank of Greece a depus o ofera considerata prea mica.
In decembrie 2006, dupa amanarea privatizarii, premierul Calin Popescu Tariceanu declara ca privatizarea bancii se poate face, pe viitor, prin listarea pe bursa. "Sigur ca putem incerca la un moment dat privatizarea prin listarea pe bursa, nu neaparat pentru a face o infuzie de capital, ci pentru a demara procesul de privatizare", a spus seful Executivului, adaugand ca este prematura o asemenea decizie. El adaugase ca "daca peste cativa ani va exista o oferta tentanta, vom putea sa vindem o mica parte din CEC, pastrand in continuare majoritatea in cadrul actionariatului.
Strategia CEC pentru perioada 2007-2011 se adreseaza intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) din orasele cu populatie sub 50.000 locuitori, iar conducerea bancii a mai spus ca, pana in martie 2008, CEC va trece prin schimbari vizibile de imagine si va oferi servicii bancare pe internet.
Potrivit declaratiilor din lunile precedente ale presedintelui CEC, strategia bancii prevede trei faze, din iunie 2007 pana in 2011, care au ca scop eficientizarea, modernizarea, dezvoltarea si consolidarea bancii. Primul proces urmeaza sa se finalizeze pana la sfarsitul anului 2009, iar principala tinta o reprezinta eficientizarea si modernizarea bancii si fidelizarea clientilor. In prezent, clientii fideli ai bancii sunt persoane mature, de varsta a doua sau a treia, "dar trebuie sa vina la CEC si clienti tineri", spunea Ghetea.
In aceasta prima faza, conducerea bancii isi propune sa creasca nivelul productivitatii pe salariat, sa diversifice produsele si sa le diferentieze de cele ale altor banci.
A doua etapa ar urma sa se finalizeze in 2010 si vizeaza dezvoltarea bancii, prin consolidarea acesteia si cresterea performantei, pentru a putea concura cu orice alta banca comerciala.
A treia faza este una de consolidare si ar trebui sa se incheie in 2011.
Strategia de dezvoltare a Casei de Economii si Consemnatiuni pentru 2007-2011 prevede atingerea unei cote de piata de 5,5-6%, dupa active, din totalul sistemului bancar romanesc.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani