2010 - anul luptei impotriva saraciei si excluderii sociale
Data publicarii: 13-12-2007 | DiverseComisia Europeana a declarat miercuri anul 2010 'An european al luptei impotriva saraciei si a excluderii sociale'si va demara o campanie de 17 milioane de euro ce urmareste reafirmarea angajamentului Uniunii Europene de a avea, pana in 2010, o contributie decisiva la eradicarea saraciei, informeaza un comunicat al CE.
'Lupta impotriva saraciei si a excluziunii sociale reprezinta unul dintre obiectivele centrale ale UE, iar abordarea noastra comuna a constituit un instrument important pentru orientarea si sprijinirea actiunii in statele membre. Anul European va intreprinde si mai multe actiuni prin contributia la constientizarea publica a modului in care saracia continua sa afecteze existenta de zi cu zi a unui numar atat de mare de europeni', a afirmat comisarul european pentru afaceri sociale, Vladimír Špidla.
In UE, 78 de milioane de persoane - reprezentand 16 la suta din populatie - sunt amenintate in prezent de saracie.
Anul european 2010 are ca scop sensibilizarea cetatenilor UE si a tuturor partilor interesate din sectorul public, social si economic. Cele patru obiective specifice ale sale constau in recunoasterea dreptului persoanelor care traiesc in conditii de saracie si excludere sociala de a fi tratate cu demnitate si de a-si asuma un rol deplin in societate, o crestere privind proprietatea publica asupra politicilor de incluziune sociala, punand accentul pe responsabilitatea fiecaruia de a aborda problema saraciei si a marginalizarii, o societate mai coerenta, in care nimeni nu se indoieste ca societatea in ansamblul ei are de castigat ca urmare a eradicarii saraciei si angajamentul tuturor partilor implicate, deoarece un progres real necesita un efort de lunga durata si implica toate nivelurile de guvernanta.
Conform unui sondaj Eurobarometru recent, europenii considera saracia o problema larg raspandita. Pe teritoriul UE, cetatenii sunt de parere ca, in zona in care locuiesc, o persoana din trei (29 la suta) traieste in saracie si ca o persoana din zece traieste in conditii de saracie extrema. In toate statele membre, o parte a populatiei este victima excluderii si a privarii, confruntandu-se frecvent cu un acces limitat la serviciile de baza. 19 la suta dintre copii sunt expusi riscului saraciei pe tot teritoriul UE si un copil din zece traieste in familii in care nimeni nu are un loc de munca.
Solidaritatea reprezinta o trasatura emblematica a Uniunii Europene. Faptul ca cetatenii nu ar trebui impiedicati sa beneficieze de progresul economic si social, precum si sa contribuie la acesta, constituie un scop intrinsec al modelelor europene privind societatea si bunastarea.
Construirea unei Europe mai cuprinzatoare este vitala pentru atingerea obiectivelor Uniunii Europene privind cresterea economica durabila, ameliorarea calitativa si cantitativa a locurilor de munca si o mai mare coeziune sociala.
Procesul european privind protectia sociala si incluziunea sociala sprijina statele membre in efortul lor de a asigura o mai buna coeziune sociala in Europa, prin intermediul unei metodei deschise de coordonare. Totodata, in perioada 2007-2013, aproximativ 75 de miliarde de euro vor fi distribuite statelor membre sau regiunilor acestora, din Fondul Social European.
Anul european 2010 va coincide cu incheierea strategiei UE pe 10 ani pentru crestere si locuri de munca. Actiunile intreprinse in cursul Anului european vor reafirma angajamentul politic initial al UE exprimat cu ocazia lansarii Strategiei de la Lisabona, in 2000, de a avea 'o contributie decisiva la eradicarea saraciei' pana in 2010. Anul european lanseaza totodata un proces care a fost anuntat in cadrul Agendei sociale 2005-2010.
In 2007, UE a sarbatorit Anul european al egalitatii de sanse pentru toti. 2008 va fi Anul european al dialogului intercultural.
Rompres
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani