Piata romaneasca, nepregatita pentru bancile specializate
Data publicarii: 11-12-2007 | Finante-BanciAnalistii estimeaza ca institutiile financiare de nisa vor merge cu "motoarele" in plin abia in trei-cinci ani. Pe masura ce concurenta se intensifica, bancile se vad nevoite sa abordeze tot mai specific diferite segmente de piata. Institutiile de credit au lansat produse special gandite pentru pensionari, tineri sau diverse categorii socio-profesionale, insa publicul targetat nu alege, inca, oferte de nisa.
Analistii sustin ca momentul de fata, piata romaneasca nu este suficient dezvoltata. Dragos Cabat, presedintele Chartered Financial Analyst (CFA), este de parere ca specializarea este o tendinta normala a oricarei piete emergente.
"In strainatate functioneaza de mult banci agricole, institutii de credit specializate pe imprumuturi imobiliare sau cele care finanteaza prioritar anumite sectoare industriale. Piata romaneasca nu este insa suficient de dezvoltata si cred ca ne vor trebui cel putin trei, daca nu chiar cinci ani, pentru a fi cu adevarat pregatiti".
Concurenta impune focalizarea pe segmente-cheie
Analistul CFA a mai declarat ca principala problema intampinata de bancile de nisa este data de faptul ca aceste institutii apeleaza la surse de finantare specifice, adesea diferite de clasicele atrageri de depozite.
"Atunci cand mediul bancar autohton va fi pregatit, vom asista cu siguranta la intrarea pe piata a numeroase banci de nisa.
Pentru moment, bancile universale prefera sa opereze prin divizii separate, dar aceastea s-ar putea desprinde pe viitor de bancile-mama", a concluzionat Cabat.
Daca pana nu de mult, piata bancara autohtona era abordata in multe privinte ca un tot unitar, in prezent, tot mai multe institutii de credit se focalizeaza asupra unor grupuri-tinta tot mai specifice.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman