38% din salariul romanilor se duce pe alimente
Data publicarii: 11-12-2007 | EconomieComponenta Indicelului Preturilor de Consum ar putea fi modificata, in urma unei intalniri intre conducerile Institutului National de Statistica si Bancii Nationale a Romaniei, menita sa analizeze modul in care se calculeaza acest indicator economic, noteaza Cronica Romana.
Principala modificare ar putea viza ponderea pe care alimentele o au in calculul Indicelului Preturilor de Consum, a declarat presedintele INS Vergil Voineagu. "Avem programata o discutie chiar in aceasta saptamana cu departamentul de statistica al Bancii Nationale", a mai spus Voineagu.
Banca Centrala a atras atentia in repetate randuri despre ponderea ridicata pe care o au alimentele in Indicele Preturilor de Consum. Acesta depaseste 38%, adica dublu fata de media europeana. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a mentionat destul de explicit seceta din acest an printre cauzele care au condus la ratarea tintei de inflatie, atunci cand s-a adresat Parlamentului cu ocazia prezentarii proiectului de buget pe 2008. Isarescu a subliniat faptul ca metoda de calcul a inflatiei din Romania acorda o pondere mai mare preturilor alimentelor, prin comparatie cu practicile din UE.
Salariul minim din Romania de la inceputul acestui an, de 390 lei (114 euro), asigura cea mai mica putere de cumparare intre tarile Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al Eurostat, publicat ieri. Astfel, salariul minim romanesc este de 204 euro calculat la paritatea puterii de cumparare (PPC), in timp ce salariul minim din Bulgaria, de 92 de euro in valoare nominala, are o putere de cumparare mai mare, echivalentul a 216 euro, deoarece preturile sunt, in medie, mai mici, potrivit biroului statistic european Eurostat.
In acelasi timp, in Romania si in Estonia raportul dintre salariul minim legal si salariul mediu national este cel mai mic dintre toate tarile membre UE, fiind de 33%. In Irlanda, Luxemburg, Malta si Bulgaria, salariul minim lunar legal reprezinta aproximativ jumatate din salariul mediu.
In 2005, aproape o zecime (9,7%) dintre salariatii romani erau platiti cu salariul minim pe economie, arata datele Eurostat. Tara cu cei mai multi salariati platiti cu salariul minim national era in 2005 Franta - 16,8% din total, urmata de Bulgaria (16%) si de Letonia (12%), in timp ce doar 0,8% din salariatii spanioli erau platiti cu salariul minim legal.
Salarii minime nominale de sub 200 de euro sunt in vigoare, in afara Romaniei si Bulgariei, doar in Letonia (172 euro) si in Lituania (174 euro), insa puterea lor de cumparare este de peste 300 de euro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman