Romania - locul cinci in UE la deficitul comercial
Data publicarii: 08-12-2007 | EconomieRomania ocupa locul cinci in Uniunea Europeana /UE-27/ la nivelul deficitului comercial din primul semestru al anului 2007, potrivit Institutului National de Statistica /INS/.
Deficitul FOB/CIF al Romaniei in perioada ianuarie - septembrie 2007 se cifreaza la 15,073 miliarde euro, in crestere cu 57 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar in relatia cu UE la 10,552 miliarde euro, in crestere cu 70 la suta fata de aceeasi perioada a anului 2006.
Exporturile FOB au depasit 21,409 miliarde euro la nivel mondial in primele noua luni ale anului 2007, in crestere cu 11 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar la nivelul UE, au insumat 15,383 miliarde euro, in crestere cu 14 la suta fata de ianuarie - septembrie 2006.
Importurile CIF au ajuns la 36,483 miliarde euro in perioada ianuarie - septembrie 2007 la nivel mondial, in crestere cu 27 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar la nivelul UE, la 25,935 miliarde euro, in crestere cu 31 la suta.
Marea Britanie, Spania, Franta, Grecia au inregistrat cele mai mari deficite comerciale, in primul semestru al anului 2007.
Principalele exporturi ale Romaniei au fost cele de masini si echipamente, care au avut o pondere de 21 la suta in totalul exporturilor si de textile si confectii, care au reprezentat 19,9 la suta din exporturi.
Din totalul importurilor, 24 la suta au constat in masini si echipamente, iar 13,9 la suta au fost produsele chimice si masele plastice.
Romania a avut un deficit ridicat cu Germania, din cauza importurilor de autoturisme si autovehicule, si cu Federatia Rusa, urmare a importurilor de uleiuri brute din petrol sau din minerale bituminoase si importului de gaz de sonda si alte hidrocarburi gazoase. De asemenea, Romania a inregistrat deficit comercial cu Ungaria, Austria, China, Italia, Olanda, Polonia, Franta, Kazahstan.
In perioada ianuarie septembrie 2007, Romania a inregistrat solduri pozitive in relatiile comerciale cu Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, Republica Moldova, Bulgaria, Norvegia, Arabia Saudita, Egipt, Georgia, India, Liban.
Rompres
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă