Aplicarea legii privind legislatia muncii continua sa ridice numeroase probleme

Data publicarii: 07-12-2007 | Economie

Forumul Legislatia Muncii, editia a II-a, organizat de societatea de avocati Tuca Zbarcea & Asociatii a evidentiat o serie de neclaritati in aplicarea dispozitiilor legale privind legislatia muncii. Experti in aspecte legate de reforma pensiilor si politici sociale, precum si avocati specializati pe probleme de dreptul muncii au dezbatut problemele actuale pe care le intampina angajatorii in relatiile cu angajatii.

Potrivit Andreei Ionescu, partener la Tuca Zbarcea & Asociatii si coordonatorul departamentului de dreptul muncii, "in practica actuala s-a constatat ca nu exista puncte de vedere unitare cu privire la interpretarea si aplicarea anumitor dispozitii legale, ca de exemplu in cazul reprezentativitatii sindicatului. Mai mult, in aceasta situatie nu exista o interpretare unitara a instantelor judecatoresti asupra caracterului cumulativ sau alternativ al criteriilor de reprezentativitate."

Un alt subiect dezbatut a fost planul de incetare voluntara a raporturilor de munca care nu este reglementat expres de legislatia muncii, principalul dezavantaj in cazul implementarii unui astfel de plan fiind, conform expertilor Tuca Zbarcea & Asociatii, acela ca presupune un efort financiar mai mare din partea angajatorului.

Problema incompatibilitatii dintre calitatea de administrator si cea de salariat a dat nastere la numeroase discutii. Andreea Ionescu de la Tuca Zbarcea & Asociatii a raspuns intrebarilor legate de temeiul juridic al incetarii contractului de munca incheiat pentru indeplinirea mandatului de administrator.

Mihai Seitan, director general Fincop Broker de Pensii Private, a vorbit despre reforma sistemului de pensii, implementarea si avantajele unui sistem de pensii pe trei piloane, garantiile acordate si avantajele pentru participanti. otrivit lui Mihai Seitan "prin contributiile la toate cele trei sisteme de pensii, participantii vor putea beneficia de un nivel al pensiei apropiat de nivelul ultimului salariu."

Cu referire la drepturile la pensii suplimentare in conditiile liberei circulatii a lucratorilor, Silvia Limbidis, expert in probleme de securitate sociala, a precizat ca proiectul de directiva europeana privind portabilitatea dreptului de pensie suplimentara a fost respins chiar ieri. "Proiectul a fost gandit astfel incat sa coordoneze varietatea de pensii la nivel european, stabilind un set de principii minime," a adaugat Silvia Limbidis.

In Uniunea Europeana sistemul de pensii imbraca o varietate de forme; spre exemplu companiile europene ofera angajatilor pensii de corporatie gandite ca instrumente de fidelizare a acestora: "e adevarat insa ca in anumite sisteme, precum Portugalia, plecarea salariatului din companie presupune pierderea acestei pensii. Ramane de vazut daca in Romania se va implementa un cadru legislativ care sa permita si companiilor din tara noastra acordarea unui astfel de beneficiu," a incheiat Silvia Limbidis.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: