Vosganian anunta ca guvernul va modifica taxa auto, pana in februarie
Data publicarii: 07-12-2007 | EconomieGuvernul va modifica taxa de inmatriculare potrivit cerintelor Comisiei Europene, printr-un act normativ care va fi elaborat, pana in februarie, in termenul limita dat de forul european, prin a doua etapa a procedurii, a declarat, joi, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.
"Chestiunile pe care trebuie sa le rezolvam in privinta taxei auto sunt: o mai buna corespondenta intre nivelul taxei si valoarea de piata a masinii, redefinirea termenului de masina noua si introducerea unor proceduri de contestare pentru persoanele care se simt nedreptatite. Vom angaja raspunderea guvernului prin ordonanta de urgenta sau ordonanta, in functie de vacanta parlamentara", a afirmat Vosganian.
In cadrul discutiilor tehnice dintre cele doua parti, experti ai Ministerului Economiei si Finantelor se vor deplasa saptamana viitoare la Bruxelles, urmand ca peste doua saptamani, sa ia aiba loc o alta intrevedere a ministrului Vosganian cu reprezentantii Comisiei.
Vosganian a reiterat intentia guvernului de a mentine taxa de inmatriculare, subliniind ca taxa nu a fost introdusa pentru maximizarea veniturilor bugetare, ci in scopul protectiei mediului.
In ceea ce priveste returnarea diferentelor de bani, in cazul in care taxa va fi modificata, ministrul a tinut sa precizeze ca a discutat, pe acest subiect, cu Laszlo Kovacs, comisarul pentru taxe, caruia i-a transmis ca declaratiile sale, in acest sens, "au trezit o vie emotie in Romania". Comisarul european a afirmat, in urma cu o saptamana, ca autoritatile romane ar trebui sa dea garantii ca cei care platesc taxa, pana in momentul in care va fi modificata, isi vor putea recupera sumele achitate peste nivelul care va fi stabilit.
"Cei care au platit taxa, au facut-o in virtutea unei legi existente", a precizat Vosganian. "Nicio instanta nu dat vreo decizie ca aceasta taxa nu este in spiritul legislatiei europene. Daca acest caz nu ajunge la Curtea Europeana de Justitie nu avem nicio baza legala de a o returna", a punctat ministrul.
Romania a intrat in a doua etapa a procedurii de infringement (incalcarea tratatului de aderare) pe taxa de prima inmatriculare, in urma cu doua saptamani. Procedura Comisiei Europene a fost declansata in martie 2007, dupa ce taxa a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2007. Cea de-a doua etapa consta intr-un aviz motivat prin care Comisia cere modificarea taxei si reprezinta faza premergatoare trimiterii la Curtea Europeana de Justitie (CEJ). Romania are la dispozitie doua luni, conform termenului prevazut de procedura, pentru a modifica taxa. In caz contrar, Comsia ar putea decide inaintarea cazului la CEJ.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii