Fuziunea Aeroporturilor Otopeni si Baneasa ar putea fi abrogata
Data publicarii: 06-12-2007 | EconomieFuziunea Aeroporturilor Internationale Henri Coanda - Otopeni si Aurel Vlaicu - Baneasa ar putea fi abrogata, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern, la nici un an de la infiintarea Companiei Aeroporturi Bucuresti. Noua Hotarare de Guvern abroga fuziunea celor doua aeroporturi, care a devenit operationala in luna mai, anunta Rompres.
Fuziunea va fi abrogata din cauza faptului ca nu era posibila listarea prin oferta publica secundara a unui pachet de cinci la suta din capitalul social la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) dupa ce Aviatia Utilitara a contestat in justitie fuziunea.
Cum o solutie definitiva se lasa asteptata, Ministerul Transporturilor a decis sa abroge fuziunea si sa reinfiinteze cele doua societati distincte care sa administreze aeroporturile internationale din Bucuresti.
Fuziunea a fost suspendata in luna iunie, dupa ce judecatorul delegat de pe langa Registrul Comertului a solicitat rezolvarea problemei unui teren de 8,9 hectare apartinand Companiei Aviatia Utilitara, care se afla in vecinatatea Aeroportului Baneasa.
Potrivit reprezentantilor celor doua aeroporturi, solutionarea litigiului ar putea dura peste doua ani, ceea ce ar bloca si planurile de investitii ale celor doua aeroporturi.
In prezent, pachetul majoritar de actiuni la cele doua aeroporturi, respectiv 80 la suta din actiuni, este detinut de statul roman prin Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, in timp ce restul pachetului de actiuni apartine Fondului Proprietatea.
Ca urmare a aderarii la Uniunea Europeana, aeroporturile din Romania vor inregistra in medie o crestere cu 30 la suta a numarului de pasageri, astfel incat este necesara reorganizarea acestora pentru sustinerea unor investitii pentru cresterea capacitatii.
Aeroportul Henri Coanda din Otopeni a raportat un trafic in crestere incepand din 2000. In 2004, circa 2,6 milioane pasageri au tranzitat Aeroportul Henri Coanda, in 2005 s-au inregistrat circa trei milioane pasageri, in crestere cu 15 la suta, iar in 2006 circa 3,5 milioane de pasageri, in crestere cu peste 15 la suta. Pentru 2007, conducerea Aeroportului estimeaza un trafic de circa 4,5 milioane de pasageri.
Reprezentantii Aeroportului Aurel Vlaicu din Baneasa estimeaza ca in acest va inregistra circa un milion de pasageri, cu circa 35 la suta mai mult fata de anul 2006, cand s-au inregistrat 700.000 de pasageri.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii