Aviatorii i-au detronat pe bancheri in topul salariilor
Data publicarii: 06-12-2007 | EconomieIn premiera pentru Romania, angajatii din intermedieri financiare nu mai ocupa primul loc in clasamentul castigurilor salariale, noteaza Adevarul. Dupa mai multi ani in care topul salariilor era dominat, de departe, de bancheri si ceilalti angajati ai institutiilor financiare, la varful clasamentului s-a produs o schimbare surprinzatoare: pilotii s-au instalat pe primul loc, veniturile acestora crescand constant in ultima perioada.
Potrivit datelor comunicate ieri de Institutul National de Statistica (INS), cele mai mari salarii au fost castigate, in octombrie 2007, in domeniul transporturilor aeriene, media pe acest sector fiind de 2.786 lei net.
Este pentru prima oara, dupa cel putin cinci ani, cand intermedierile financiare retrogradeaza pe locul al doilea in topul salariilor, ajungandu-se in octombrie la 2.622 lei net, in scadere cu peste 17% fata de luna anterioara. Pana nu demult, diferentele dintre locul 1 in top (intermedieri financiare) si locul al doilea (transporturi aeriene) erau de 500 si, uneori, de peste 1.000 de lei; acestea au scazut treptat, ajungandu-se in octombrie la inversarea locurilor.
"Probabil ca s-a intamplat ceva in sectorul de asigurari, pentru ca in banci e greu de crezut ca s-ar fi redus salariile", ne-a declarat Constantin Paraschiv, presedintele Federatiei Sindicale din Asigurari si Banci.
Cresterea anuala a depasit 25%
"Dar o sa vedeti ca pana la sfarsitul anului lucrurile se vor echilibra, vom reveni pe primul loc cel putin din punct de vedere statistic", a adaugat liderul sindical.
In octombrie, castigul salarial mediu nominal net s-a cifrat la 1.084 lei, in crestere cu 4,2% fata de luna precedenta, iar castigul brut a fost de 1.471 lei, cu 4,3% mai mare. Interesant este ca, de mai multi ani, salariile aflate sub media nationala au crescut mai lent decat cele peste medie. Asa s-a intamplat si in cazul constructorilor, salariile lor ajungand, in octombrie, abia la echivalentul a 929 lei net, cu toate eforturile de crestere anuntate de angajatorii din aceasta ramura a economiei.
Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 25,2%, potrivit INS, iar indicele castigului salarial real - calculat ca raport intre salariul net si inflatie - fata de aceeasi perioada a anului precedent a inregistrat o majorare cu 17,2%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 109,6%, cu 3,4 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna septembrie 2007. In octombrie, cel mai mult au crescut (cu aproximativ 15%)
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii