Managerul dictator, un model pe cale de disparitie
Data publicarii: 05-12-2007 | HR/CariereIn viitor, succesul unui business pe termen lung va depinde de abilitatea sefului de a gasi parghii eficiente pentru a-si pastra si fideliza subordonatii, noteaza Adevarul. Seful autoritar, foarte incruntat si vesnic ocupat pe care il intalnim in prezent in multe dintre companiile prezente pe piata autohtona se va transforma in scurt timp intr-un manager comunicativ. Asta daca vrea ca businessul pe care il conduce sa progreseze. Cel putin asta sustin o serie de specialisti in domeniul resurselor umane.
In plus, pe masura ce structura pe care o coordoneaza va fi mai performanta, managerii estimeaza ca timpul pe care il vor petrece la birou se va scurta. Viitorul va insemna insa si o apropiere a managerului actual de caracteristicile unui leader.
Sistemul duce lipsa de mentori
Specialistii in resurse umane considera ca abandonarea stilului "comanda si controleaza" devine o necesitate. Cu cat managerii romani isi vor asuma aceasta necesitate sincer si repede, cu atat sansele de succes si valoarea lor pe piata muncii va creste.
Mihai Popa-Radu, Professional Corporate Coach si Managing Partner al firmei Seeds for Success, considera ca, in prezent, multi manageri romani, cu precadere cei care nu au ajuns in varful ierarhiei, sufera de sindromul "sefului foarte ocupat si incruntat, considerand ca starea de agitare perpetua, mina incruntata si atitudinea severa fata de angajati reprezinta trasaturi ale managerului de succes.
"Viitorul pe termen mediu si lung va apartine managerilor care nu se vor mai ascunde in spatele functiilor, care nu isi vor mai abuza angajatii si care vor dobandi si isi vor perfectiona abilitatile precum motivarea, feedback-ul pozitiv, delegarea responsabilitatilor si, nu in cele din urma, abilitatile de coaching", a precizat, pentru "Adevarul", Popa-Radu.
Managerii romani sunt inca in faza de inceput si pentru ca experienta in domeniu este relativ recenta, in comparatie cu cei care ocupa functii similare in alte tari europene.
Managerul roman este creativ si dinamic, dar ii lipseste curajul care vine odata cu experienta. Acatrinei considera ca managerul european si-a dezvoltat capacitatea de a conduce echipe mari, dezvoltand o buna comunicare cu cei pe care ii are in subordine si in acelasi timp avand o viziune de ansamblu asupra businessului sau.
"Managerul roman acum invata cat de important este sa-si pastreze oamenii in echipa pe termen lung, sa le transmita care sunt planurile si viziunea companiei. Mediul romanesc de business este el insusi intr-o perioada in care isi cauta stabilitatea, isi insuseste bunele practici si incepe sa aiba un trecut din care sa invete", spune Acatrinei.
De aceeasi parere este si Mihaela Ginju, director executiv al Asociatiei Erudio, care considera ca leadershipul si creativitatea sunt coordonatele principale in jurul carora se concentreaza diferentele majore dintre tipul de manager occidental si cel roman.
"Vorbim de creativitate in luarea deciziilor, in relationarea cu angajatii si cu partenerii de afaceri, in felul in care liderii stiu sa atraga oamenii in jurul lor. Iar capacitatea de a-i atrage pe altii se bazeaza pe o prezenta publica dezinvolta si sigura pe sine, care sa transmita mai departe aceasta siguranta, pe o comunicare inspirata, intr-un limbaj viu, presarat cu exemple si istorisiri adaptate auditoriului. Acest aspect trebuie exersat mai mult de catre managerii romani", spune Ginju.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului