Procurorii au criticat unele modificari ce vizeaza Codul de procedura fiscala
Data publicarii: 30-11-2007 | Finante-BanciProcurorii considera ca prin unele modificari ale Codului de procedura fiscala procurorul si organele de cercetare penala nu pot obtine indicii privind infractiunile economico-financiare.
Procurorul General al Romaniei, Laura Kovesi, a declarat joi, dupa incheierea Adunarii Generale a procurorilor, ca reprezentantii Ministerului Public considera ca modificarile aduse de curand Codului de Procedura Fiscala privind controalele inopinate ale inspectiei fiscale atunci cand exista sesizari, exclud expres procurorul si celelalte organe de cercetare penala din sefera acestei dispozitii, astfel incat ii lipseste de un mijloc important in strangerea de indicii temeinice privind savarsirea infractiunilor in domeniul economico-financiar.
O alta nemultumire a procurorilor a fost, dupa cum a afirmat Kovesi, "interzicerea emiterii unei decizii de catre inspectia fiscala care a stabilit necesara reevaluarea aspectelor verificate atunci cand inclusiv prin actele procurorului se stabileste inexistenta prejudiciului". In opinia reprezentantilor Ministerului Public, acest aspect contravine principiului raspunderii distincte penale, contraventionale, administrative atata timp cat nu exista o hotarare cu putere de lucru judecat.
Procurorul general a convocat joi Adunarea Generala a procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru dezbateri legate de modificarile legilor penale, de restituirea cauzelor la parchet si de consecintele unor decizii ale Curtii Constitutionale. La intalnire participa si procurorii DIICOT si ai DNA.
Procurorii au discutat pe marginea modificarilor la Codul penal si Codul de procedura penala prin Legea privind aprobarea OUG nr.60/2006, dar si a modificarilor asupra Codului de procedura fiscala. "De asemenea, vor mai fi discutate consecintele recentelor decizii ale Curtii Constitutionale asupra solutionarii dosarelor aflate in instrumentarea procurorilor sau existente deja pe rolul instantelor, cauzele, efectele si masurile de prevenire ce decurg din aplicarea art.332 C.p.p. privitor la restituirea cauzelor la organele de urmarire penala.
Parchetul General a inaintat, pe 1 noiembrie, ministrului justitiei, punctul de vedere al procurorilor referitoare la modificarile aduse Codului de procedura penala si Codului Penal, considerand ca acestea sunt de natura sa afecteze eficienta activitatii anchetatorilor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani