Virusul H5N1 al gripei aviare a reaparut in Romania, la Murighiol
Data publicarii: 29-11-2007 | DiverseAutoritatile veterinare au confirmat miercuri reaparitia virusului gripei aviare H5N1 in Romaniei, la Murighiol, in judetul Tulcea, informatie care a ajuns marti si la Comisia Europeana si care ii va afecta si pe crescatorii de pasari in sistem industrial si pe operatorii din turism.
Anuntul reaparitiei gripei aviare a fost facut de Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Tulcea care a anuntat ca in localitatea Murighiol din Delta Dunarii au fost semnalate pasari moarte, iar in urma analizelor efectuate s-a constat ca este vorba de virusul gripei aviare.
Potrivit autoritatilor locale, au fost luate primele masuri care au constat in sacrificarea a 87 de pasari din gospodaria unde a fost inregistrata mortalitatea si in aplicarea masurilor de siguranta in zona, respectiv dezinfectie si dezinsectie.
Reprezentantii Comandamentului Antiepizootic, intrunit miercuri la sediul Prefecturii Tulcea, au decis ca localitatea Murighiol nu va intra in carantina dar ca se vor lua toate masurile impuse de o astfel de situatie cum ar fi instituirea serviciul de paza si filtre pe caile de acces. De asemenea, s-a interzis comercializarea si transportul produselor avicole. In zona in care a fost depistat focarul de gripa aviara, carantina va dura 21 de zile.
H5N1
Comisia Europeana a anuntat miercuri ca a fost informata marti de autoritatile romane de existenta unui caz de gripa aviara in Tulcea si de rezultatul testului Laboratorului National de Referinta care indica prezenta virusului H5N1, precum si de luarea masurilor necesare in aceasta situatie potrivit normelor europene.
Ornitologii sustin ca au avertizat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) inca din luna iunie, ca exista pericolul reaparitiei gripei aviare, dar nu s-a luat nicio masura. Ca si in cazul epidemiilor precedente, in cazul in care vor fi descoperite noi focare, vor aparea si efecte economice.
Cei mai afectati vor fi crescatorii de pasari in sistem industrial, care abia de cateva luni au reluat exporturile, dupa restrictiile impuse in urma epidemiei fara precedent de anul trecut. In anii 2005 si 2006 crescatorii de pasari au inregistrat pierderi de peste 120 de milioane de euro, iar anuntul ca un nou focar a aparut i-a socat.
Printre marii perdanti ai gripei aviare din 2005 si 2006 s-au numarat si operatorii din tursim. Si in acest domeniu pierderile au fost imense. De data aceasta ei spera ca focarul de la Murighiol va fi izolat si nu vor mai fi depistate si altele.
In schimb, locuitorii din localitatea tulceana Murighiol nu se tem de gripa aviara si nu le este teama sa manance pasari din gospodarii, potrivit declaratiilor primarului comunei, Filip Ivanov, care considera ca atata timp cat viata locuitorilor nu este afectata, nu exista nici un fel de probleme.
Ministerul Sanatatii a anuntat insa ca 780 de persoane din totalul de 3.600 de locuitori ai comunei Murighiol au fost vaccinate si actiunea va continua.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani