Fitch a confirmat ratingul BBB+ al Bancii Romanesti
Data publicarii: 29-11-2007 | Finante-BanciAgentia de evaluare financiara Fitch a confirmat miercuri ratingul 'BBB+' al Bancii Romanesti, ca urmare a potentialului pe care il are banca de a beneficia de sustinere din partea actionarului sau majoritar, National Bank of Greece, arata un comunicat al agentiei de rating.
Perspectiva ratingului 'BBB+' al Bancii Romanesti este stabila. Fitch Ratings a mai confirmat pentru Banca Romaneasca si ratingul 'F2' pentru credite pe termen scurt, ratingul individual 'D' si cel de suport '2'.
Ratingul 'BBB+' si cel de suport ale Bancii Romanesti reflecta ajutorul posibil pe care banca il poate obtine de la National Bank of Greece, care detine 89% din pachetul de actiuni al Bancii Romanesti. National Bank of Greece (NBG) are un rating 'A-', cu perspectiva stabila.
Ratingurile individuale ale Bancii Romanesti reflecta profitabilitatea scazuta, dimensiunile mici ale bancii si riscurile asociate extinderii ei rapide. Aceste elemente sunt insa contrabalansate de imbunatatirile facute in sectorul de management al riscurilor, cu sustinere din partea bancii-mama, de lichiditatea confortabila si de capitalizarea buna, mai arata comunicatul Fitch Ratings.
Analistii de la agentia de rating au mai observat ca, desi Banca Romaneasca este detinuta de NBG inca din 2003, restructurarea si extinderea retelei de subsidiare a inceput doar in 2005. Managementul riscurilor a fost ameliorat cu sustinere din partea NBG, aprobarile pentru riscurile asociate creditarii au fost centralizate, iar criteriile de creditare au fost reactualizate. Banca Romaneasca are si un nou sistem IT centralizat.
Profitabilitatea Bancii Romanesti este insa amenintata de restructurarea continua, de eforturile de a construi o afacere buna, de extinderea retelei de agentii si de competitia intensa de pe piata. Eficienta Bancii Romanesti ar trebui sa se imbunatateasca pe termen mediu, cu ajutorul unor economii mari, mai arata Fitch.
Calitatea activelor Bancii Romanesti a fost buna pana in prezent, creditarea a crescut rapid, dar imprumuturile facute in valuta unor clienti din sectorul de retail care au castiguri in lei creeaza insa riscuri posibile, atat in ceea ce priveste creditarea, cat si la nivel operational, avertizeaza agentia de evaluare financiara.
Atragerea de depozite din partea clientilor bancii este in continuare mai slaba decat a altor banci de pe piata, dar se imbunatateste. Banca Romaneasca depinde mult de finantare din partea bancii-mama, desi incearca sa isi dezvolte o baza de finantare interna.
Lichiditatea Bancii Romanesti este confortabila, la fel ca si cea a altor banci romanesti, care au adoptat masurile privitoare la lichiditate ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Capitalul Bancii Romanesti a fost majorat pe masura ce banca prin injectii de capital in numerar, prin capitalizarea profitului mai mari si prin imprumuturi de la NBG.
Analistii de la Fitch ar vrea sa observe o continuare a capitalizarii bune care sa protejeze Banca Romaneasca de riscurile create de extinderea rapida.
Banca Romaneasca face parte din divizia National Bank of Greece pentru sud-estul Europei. Celalalt actionar semnificativ al Bancii Romanesti este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care detine 10% din actiunile bancii, iar restul actiunilor sunt in posesia unor persoane rezidente.
Banca Romaneasca este o banca de dimensiuni mici, care are o retea de 111 de unitati si furnizeaza servicii atat pentru persoane fizice, cat si pentru companii, cu un accent special pe intreprinderile mici si mijlocii (IMM) si microintreprinderi.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani