In criza de personal, bancile isi robotizeaza operatiunile
Data publicarii: 26-11-2007 | Finante-BanciInstitutiile bancare isi doteaza sucursalele cu logistica de ultima ora, care inlocuieste angajatii din relatiile cu publicul, impulsionand astfel afacerile producatorilor de echipamente, noteaza Adevarul. Chiar daca, pe piata romaneasca, furnizorii aduc de mai multa vreme echipamentele necesare automatizarii operatiunilor bancare, vanzarile acestora au inceput sa creasca abia acum, in a doua jumatate a anului 2007. Fenomenul se explica prin faptul ca astfel de echipamente - recirculatoare de numerar, numaratoare automate de bani, ATM-uri, schimbatoare de valuta, incasatoare etc. - au "darul" de a inlocui personalul calificat, tot mai greu de gasit in ultima perioada.
Optimism debordant la targul "Technobank", desfasurat la Bucuresti, in organizarea FinMedia: expozantii care etaleaza diversele "masinarii" necesare dotarii bancilor sunt convinsi ca vanzarile acestora vor creste exponential, avand in vedere presiunea ce impinge insitutiile bancare sa se doteze la ultimele standarde. Expozantii ne-au declarat ca, pe de-o parte, bancile se confrunta cu o criza de personal ce nu poate fi suplinita decat printr-o automatizare intensiva a operatiunilor, iar pe de alta parte a intervenit necesitatea rapiditatii, in conditii de siguranta deplina, in manevrarea numerarului.
Mina de aur pentru furnizorii de tehnologie
Acestor factori li se adauga ascutirea concurentei dintre banci si cresterea numarului de sucursale, care impulsioneaza cererea de echipamente si logistica bancara.Pe langa banalele ATM-uri, case de marcat sau numaratoare de cash cu care deja ne-am obisnuit, vanzarile au inceput sa creasca si in cazul unor echipamente mai putin solicitate pana in prezent.
Recirculatorul de numerar, spre exemplu, lansat pe piata romaneasca de catre Eutron si instalat in premiera la ProCredit Bank, urca vertiginos in topul vanzarilor. S-a remarcat prin functiile sale de inlocuire a mai multor operatiuni, intre care cea mai importanta este efectuarea rapida atat a incasarilor, cat si a platilor de numerar.
"In loc sa numere banii primiti sau eliberati, operatorul de cont poate sa se ocupe de alte prioritati, transformandu-se practic in agent de vanzari", ne-au declarat reprezentantii companiei producatoare. Ei au adaugat ca Eutron va mai aduce in tara noastra "o serie de proiecte inteligente, in premiera pentru Romania, testate deja pe alte piete". Potrivit reprezentantilor companiei, "in sistemul bancar romanesc incepe sa se manifeste tot mai mult preocuparea fata de competitia reala, care se exprima prin reducerea costurilor per client".
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile