UE nu vrea porumb modificat genetic
Data publicarii: 26-11-2007 | DiversePorumbul modificat genetic dauneaza mediului inconjurator. Aceasta este concluzia la care au ajuns specialistii europeni. Acestia au propus interzicerea vanzarii porumbului modificat genetic, comercializat de trei companii. In timp ce statele europene au interzis deja cultura porumbului modificat genetic, in Romania discutiile pe aceasta tema sunt la stadiul de proiect. Ministerul Mediului urma sa initieze consultari cu partile sociale implicate, potrivit declaratiilor unor oficiali ai Guvernului, insa de la vorbe pana la fapte e drum lung.
Prin adoptarea legislatiei europene, Guvernul are posibilitatea interzicerii organismelor modificate genetic (OMG). Trebuie mentionat ca un sondaj recent arata ca majoritatea romanilor au o parere proasta despre produsele modificate genetic sau care contin aditivi alimentari.
Rezultatele studiilor efectuate de specialistii europeni confirma ceea ce organizatiile de mediu sustin de multa vreme. Odata eliberat in mediu, un OMG nu mai poate fi controlat. Doua tipuri de astfel de porumb ar putea afecta fluturii si ecosistemele din rauri si fluvii. Comisarul european pe probleme de mediu, Stavros Dimas, a declarat ca anumite insecte care reprezinta hrana obisnuita pentru pradatorii riverani pot muri in urma consumului de porumb modificat genetic. Acest lucru ar afecta in mod direct ecosistemul.
De aceea, expertii au propus interzicerea comercializarii unor tipuri de porum modificat produs de companiile DuPont Pioneer, Dow Agrosciences si Syngenta. Masura nu e pe gustul producatorilor americani, care au reusit sa convinga Organizatia Mondiala a Comertului ca UE a comis o greseala intarziind aprobarile produselor modificate genetic. Insa perioada de gratie privind aceasta interdictie expira la 11 ianuarie 2008.
Curentul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile