Noul Dictionar al Limbii Romane va cuprinde si cuvintele obscene
Data publicarii: 24-11-2007 | EducatieNoul Dictionar al Limbii Romane (DLR) va fi lansat anul viitor si lucrarea stiintifica se anunta a fi mare surpriza, dar si un veritabil soc pentru multi. Cuvinte catalogate ca obscene si "interzise hartiei" sau audio-vizualului vor fi "recunoscute" in mod public. Asta deoarece membrii Academiei Romane au decis sa oficializeze cuvinte ca pula, pizda, fut, muie sau coaie dar si alte cuvinte dintr-o serie foarte vasta de termeni care nu au fost acceptati pana acum din cauza atitudinii mult prea pudice a unor redactori.
"Dictionarul Limbii Romane va avea nu mai putin de 34 de volume la care lucreaza deje de ani de zile trei colective de filologie din cadrul Academiei Romane din Iasi, Cluj si Bucuresti. Nu trebuie sa privim lucrarea ca un dictionar pornografic. Acest apelativ este - din punct de vedere lingvistic - o aberatie deoarece lingvistul considera toate cuvintele egale.
Altfel spus, lingvistii cred ca un cuvant considerat obscen de catre orice vorbitor obisnuit este doar un cuvant obisnuit", a declarat dr. Cristina Florescu, cercetator stiintific principal gradul I la Institutul de Filologie Romana "Alexandru Philippide" de la filiala ieseana a Academiei Romane. Ea a adaugat ca editia veche a Dictionarului a fost publicata tocmai la inceputul secolului trecut si este necesara o reeditare, deoarece limba romana s-a schimbat mult.
Munca este enorma, deoarece unora dintre literele alfabetului le este alocata chiar si cate patru volume. Cele trei colective de lucru lucreaza "pe litere", anume fiecare grup de litere din alfabet este lucrat separat. Un alt proiect al Academiei Romane este si editarea unui Dictionar Explicativ al Limbii Romane (DEX) in care vor fi explicati o serie de termeni de genul "marfa", "beton", "cool" sau "naspa".
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani