Financial Times scrie ca boom-ul economic al Romaniei ascunde ingrijorari
Data publicarii: 22-11-2007 | EconomieCotidianul britanic de afaceri Financial Times a publicat vineri un articol in care isi prezinta ingrijorarea legata de evolutia economiei Romaniei, care, desi trece printr-o perioada foarte favorabila, ar ascunde pericole considerabile. Romania este momentan in membra a Uniunii Europene, iar multi investitori sunt constienti de profitabilitatea pe care o pot obtine din sectorul bancar, cel imobiliar si altele, scrie FT.
"Suntem abia la inceput de drum", spune directorul administrativ al dezvoltatorului britanic Copper Beech, Diwaker Singh, ce a finalizat recent planuri de 2,5 miliarde euro, privind constructia a 16.500 locuinte.
Fondul Monetar International (FMI) vede altfel lucrurile, conform FT. Ingrijorat de turbulentele globale de pe piata creditelor, Fondul avertizeaza asupra pericolelor economice care pot sa apara in Romania, facand referire la deficitul de cont curent ridicat.
Reprezentantul FMI la Bucuresti, Juan Fernandez-Ansola, afirma: "In acest mediu extrem de optimist, incercam sa pastram o stare de alerta in ceea ce priveste riscurile, sarcina deloc usoara".
Directorul executiv al Raiffeisen Romania, Stephen van Groningen a spus: "Perspectivele pe termen lung arata bine. Pe termen scurt insa, ceva trebuie sa se intample in urmatorii doi ani pentru ca economia sa ajunga la un echilibru".
Atingerea unui mai bun echilibru este un lucru important atat pentru Romania cat si pentru UE, afirma FT. Din anul 2000, produsul intern brut a crescut in medie cu peste 6%, cea mai rapida rata de crestere din Uniunea Europeana, dupa cea inregistrata de statele baltice.
Investitorii UE au patruns in Romania, atrasi de o piata de 20 de milioane consumatori (a doua ca marime in estul Europei, dupa Polonia) si de oportunitatile de a stabili exporturi low-cost.
Alimentate de privatizari, investitiile de capital strain au depasit anul trecut zece miliarde euro, cea mai mare valoare din regiune, conform Financial Times.
Acum insa, avertizarile legate de mediul economic sunt din ce in ce mai raspandite, scrie FT. Inflatia, care a fost in scadere pe parcursul anilor trecuti, a urcat la 6% luna trecuta, de la 4% in luna iulie.
Majorarea preturilor la energie si alimente la nivel global, la care se adauga seceta din Romania, isi au rolul lor. Importante sunt insa si majorarile salariale, estimate la aproximativ 25% pe an, sau aproape 20% in termeni reali.
FMI estimeaza ca in timp ce nivelul salariilor din Romania (calculat in medie la 7.000 de euro pe an) ramane cel mai scazut din cadrul UE, acesta a crescut mai repede decat in celelalte state, conform FT.
Potrivit lui Fernandez-Ansola, cu o productivitate in crestere cu mai putin de 10% pe an, majorarile salariale sunt "nesustenabile".
Cu alte cuvinte, daca in alte state fost comuniste cresterile salariale sunt in general sustinute de companiile private, in Romania, sectorul public este pe primul loc, datorita influentei sindicatelor, care tocmai au determinat statul sa ofere o sporire cu 28% a salariului minim pe economie, conform cotidianului britanic.
Majorarea salariilor ajuta la cresterea nivelului creditelor, in special al celor la case. Se asteapta ca sectorul creditelor sa cresca cu 50%-60% anul acesta, dupa o crestere de 53% in 2006, scrie FT.
Potrivit avertizarii FMI, creditorii isi asuma prea multe riscuri, dat fiind ca jumatate din imprumuturi sunt facute in valute, in principal euro. Insa bancherii argumenteaza ca nivelul datoriilor este sub 30% din PIB.
Directorul executiv al Bancii Comerciale Romane, Manfred Wimmer, subsidiara bancii austriece Erste, afirma: "Nu suntem ingrijorati de viteza de crestere economica din cauza ca se face de la un nivel foarte redus".
Insa nu exista dubii ca sectorul creditelor sustine sporirile importurilor, crescand deficitul de cont curent de anul acesta la 14%, nivel consideral periculos de catre FMI.
FMI cere autoritatilor romane sa tempereze cresterea economica, salutand recentele majorari ale dobanzii de referinta insa mentinandu-se ingrijorat de politica fiscala.
Deficitele bugetar, estimat pentru 2007 la 1,5% din PIB si la 2,7% din PIB in 2008 - nu sunt foarte mari, insa FMI afirma ca, luandu-se in calcul circumstantele actuale, acestea sunt prea mari, afirma Financial Times.
Directorul diviziei de analiza macro-economica a ministerului de finante, Dorin Mantescu, a declarat ca "deficitul de cont curent actual este destul de ridicat, insa, pe plan general, performantele economiei sunt bune".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman