Banca - angajam personal fara studii de specialitate, oferim salarii mari
Data publicarii: Astazi, 22-11-2007 | HR/CariereSalariile din sistemul bancar vor stagna si chiar vor scadea in urmatorii 3 - 5 ani", spune Florin Luca, director executiv de resurse umane la BRD - GSG. Acesta crede ca salariile au explodat usor nemotivat prin raportare la competentele angajatilor, situatie in care tendinta ascendenta inregistrata in prezent nu se va mai mentine mult timp, mai ales in conditiile in care, spre exemplu, unele dintre salariile de top si middle management sunt mai mari ca in Occident. De aceeasi parere sunt mare parte dintre cei care se ocupa de recrutare in sistemul bancar, noteaza Gandul.
Desi sunt salarii extrem de mari, sistemul bancar se confrunta cu o adevarata criza a fortei de munca calificate, mai ales pentru functii de midlle management, deficitul ajungand la 25-30%, sustin analistii din domeniu.
Una dintre cauzele majore ale acestui deficit o reprezinta lipsa oamenilor bine pregatiti in domeniul financiar-bancar. "Scoala nu tine pasul cu schimbarile si nu produce un numar suficient de mare de absolventi de calitate" a declarat Radu Ghetea, presedinte al CEC si al Asociatiei Romane a Bancilor. In conditiile in care operatiunile au un risc ridicat si clientii devin din ce in ce mai sofisticati atat in ceea ce priveste cerintele catre banca dar si tentativele de fraudare, angajatorii trebuie sa-si pregateasca personalul. Astfel, bancile investesc mai departe in pregatirea personalului intre minim 6 luni si 2 ani, perioada in care se formeaza un consilier corporate. Totodata, sistemul bancar este unul extrem de dinamic.
"Daca la sfarsitul lui 2004 erau 50.000 lucrau in sistemul bancar, la sfarsitul lui 2008 numarul acestora va creste la 80.000", preconizeaza Florin Luca.
Portretul-robot al salariatului de la banca
Pentru cineva care-si doreste sa lucreze la o banca intrebarile care se pun sunt ce anume cauta acestea si care ar fi portretul robot al angajatului in viziunea angajatorillor din acest sector?
Specialistii bancilor in resurse umane sustin ca au nevoie de persoane competente. Ce inseamna competent pentru o banca explica Florin Luca: "Competenta reprezinta suma a trei elemente: cunostinte necesare, abilitati si comportament orientat spre rezultat. Competenta inseamna sa poti, sa vrei si sa faci". In acelasi timp, angajatul trebuie sa se adapteze repede la ritmul alert de lucru dintr-o banca si, mai ales, sa faca fata obiectivelor dure care trebuie realizate. In general, perioada de proba este de 8 luni, ceea ce inseamna ca cele mai multe demisii se depun in primele 8 luni de la angajare. Majoritatea celor care trec peste acest prag raman, de obicei, mai mult timp in banca.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani