Mobilul si riscurile lui pentru sanatatea utilizatorilor
Data publicarii: 20-11-2007 | IT&CIn ziua de azi, in buzunarul omului modern, alaturi de I-Pod si de cheile de la casa sta si telefonul mobil, noteaza Gandul. Acest dispozitiv ii aduce utilizatorului avantaje incontenstabile, insa, odata cu acestea, poate aduce si multe afectiuni care pericliteaza sanatatea. Undele radio de la telefoanele mobile ataca si dauneaza celulelor corpului alterand ADN-ul. Aceste date au aparut ca rezultat al unor descoperiri facute in timpul unui studiu finantat de Uniunea Europeana. S-a observat ca o cantitate mare de ADN este afectata de radiatiile mobilului si nu intotdeauna celula este capabila sa repare raul facut. De asemenea, monitorizarea ulterioara a celulelor afectate a aratat ca acestea duc la aparitia cancerului. In privinta acestei maladii, studiile nu sunt concludente.
De la luna la luna, apar noi date, care spun ca telefoanele duc la aparitia cancerului, iar alte studii vin sa le contrazica pe primele. De exemplu, un studiu, finantat de oameni de afaceri din lumea intreaga, a scos la iveala faptul ca folosirea pe o perioada mai mare de 10 ani creste cu 40% riscul dezvoltarii unei tumori in partea creierului unde se tine telefonul la ureche.
In acelasi timp, un alt studiu de origine daneza spune ca telefoanele mobile sunt mai mult decat sigure pentru creier. Cercetatorii danezi spun ca folosirea telefonului mobil nu creste riscul aparitiei unei tumori cerebrale. Cu toate acestea, studiul nu il contrazice in totalitate pe cel dintai.
Cercetatorii au declarat ca ei nu stiu inca, care sunt consecintele folosirii pe timp indelungat a mobilului si, de aceea studiile vor continua. Problema majora este ca mobilul a devenit de curand accesibil populatiei si, de aceea, nu sunt multi oameni care au vorbit timp indelungat la telefon, pentru ca fenomenul sa fie studiat indeajuns.
Radiatiile mobilului perturba somnul
Mobilul este nociv si pe alte planuri. El are un impact negativ major asupra calitatii somnului adolescentilor. Un studiu belgian efectuat pe 2.500 de copii, a aratat ca 20% dintre ei aveau probleme cu somnul din cauza mobilului. In primul rand, radiatiile telefonului afecteaza si vulnerabilizeaza sistemul imunitar al copiilor sub 18 ani. Mai mult, radiatiile afecteaza ritmul cerebral si, implicit, apar problemele de somn. De asemenea, responsabile pentru problemele de somn ale tinerilor pot fi si bine-cunoscutele SMS-uri.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani