Detectorul de minciuni: spaima angajatilor care isi insala firma
Data publicarii: Astazi, 20-11-2007 | AfaceriRomania are multi mincinosi. Corporatiile s-au prins din timp de asta si inca din anul 2000 isi trimit oamenii pe banda la Adrian Coman, cel mai experimentat poligrafist de la noi. Dupa ce si-a facut mana, 26 de ani, pe criminali, violatori si talhari a dat iama cu detectorul de minciuni in mediul de afaceri, cu gand sa-l curete de indivizii mai putin onesti, noteaza Gandul. Datorita lui, afaceri candva falimentare, dupa ce s-au curatat de capuse au, azi, profituri ce sar la cer.
La inceput, salariatii mai bombane nitel: "Da' ce, domne, sunt pungas sa ma asez pe un scaun unde au stat infractori?". Se potolesc doar cand afla ca poligraful se foloseste si pentru testarea loialitatii, cinstei si moralitatii si ca 85% din oamenii care se aseaza pe scaun sunt diagnosticati ca inocenti. Cand sunt pusi fata in fata cu detectorul de minciuni, cei mai multi se pierd: "Nu cumva din cauza starii de emotivitate sau de tensiune o sa-mi iasa testul prost?".
Dar Adrian Coman il bate pe umar parinteste: "Aparatul simte starea de emotivitate si-o scade din ecuatie". Poligraful, prin cei sase senzori aplicati pe pielea subiectului, reactioneaza doar cand acesta minte: "Atunci toate o iau razna, ii creste tensiunea, ii scade pulsul, are stop respirator, i se modifica rezistenta galvanica a pielii si are contractii musculare", fie ca-i vorba de vanzari de informatii din interiorul firmei, de minciunile trecute in CV de candidati la angajare (85-90% dintre CV-uri au cel putin cate o infloritura) si pana la intentiile nematerializate de furt ale unor angajati.
Dar marea calitate a poligrafului e ca-i da de gol pe marii hotomani, cum a fost cazul unui director general de societate, om cu patru mii si ceva de euro pe luna, masina la scara, telefon platit, plin de bijuuri pe el, de aere si de matasuri. Adrian Coman nu stia cum sa-l ia, sa nu ofenseze precinstita mana dreapta de patron coborata din gipan: "Domn' director, cu tot respectul, va rog asezati-va pe scaun aici, sa va facem un test". in urma testului, poligrafistul a aflat ca-i un nenorocit care a luat toata baza de date de la firma si a vandut-o la firma concurenta, iar nevasta-sa avea masina si telefon platite de concurenta.
Facea inclusiv promotie produselor concurentei si le vindea la clientii firmei lui, unde el trebuia sa isi vanda propria marfa". Alteori, cand afla ca angajatii lor sunt cartite care spioneaza pentru concurenta, unii presedinti de companii, in loc sa se crizeze, sunt sincer bucurosi: "«Bine ca mi-ai spus, il avansez». M-am gandit ca sigur n-o fi inteles omul, ca nu-i roman. ii mai spun o data: «Domne, angajatul dumitale da informatii concurentei».
Omul, afacerist cu multa experienta, imi spune: «Da, da, am inteles de prima oara. Domnu Coman, daca il dau afara maine, imi trimite concurenta altul. Asa stiu cine e, il mut intr-o functie mai buna, il scot din zona informatiilor, sa nu mai aiba date de nicaieri, ii dau eu personal informatii false, asta se duce si spune concurentei, concurenta se repede intr-acolo si eu imi fac treaba dincoace".
Cu spaga la detectorul de minciuni
Cand un patron prea fidel angajatului sau isi duce poama la detectorul de minciuni, are soc: "stiti, l-am adus si pe director, ca sa nu se supere ceilalti angajati ca-i testez numai pe ei. Dar el e omul meu de incredere. Cand eu plec in strainatate, ii las firma pe mana, familia, banca, tot. De aceea am sa va rog sa il testati repede, ca avem treaba. Astept la usa". Spre exasperarea patronului, Adrian Coman i-a tinut sechestrat patru ore omul de casa, ca sa-i asculte pomelnicul de furaciuni. Ca orice testare, a inceput cu o banala intrebare: "Ati sustras vreodata bani de la firma?" "Nu". "Domn' director, ati mintit. Ati furat bani".
Jignit si indignat, directorul se scoate: "A, mi-am adus aminte. Odata, asa, era un rest, o nimica toata. Mi-e si jena sa spun, e o suma derizorie". "Nici o problema. Mai facem un test". "Pai, inca unul?" "De unde sa stiu ca ai luat numai atat. Eram cu mata?" Testul numarul doi: "in afara de suma derizorie din rest, ai mai sustras vreodata bani?" "Nu". "Domn' director, iar ati mintit". "Domne, stai ca a mai fost odata o suma de nu stiu unde, la un bon de benzina. Un mizilic"...
Dupa patru ore de intrebari, la al optulea test: "in afara de cei 300.000 euro, ai mai furat vreodata bani din societate?" "Nu". "Gata domn' director, e bine. Atat ai luat: 300.000 euro". La sfarsitul testarii, individul scoate 20.000 euro si ii pune pe masa poligrafistului: "Masluieste si dumneata rezultatul, te rog". Patronul, saracu', alb la fata si cu spume la gura, sa moara de inima, si mai multe nu, cand a auzit.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile