Crizele de plans de la birou
Data publicarii: 19-11-2007 | HR/CariereSpecialistii in inteligenta emotionala spun ca lacrimile varsate la serviciu constituie rezultatul acumularii jignirilor si nerecunoasterii meritelor proprii. Alexandra Andrei are 24 de ani si este secretara. Unii ar spune ca nu are o munca foarte solicitanta si ca nu ar avea motive sa se enerveze. Cu toate acestea, tinerei i s-a intamplat de cateva ori sa planga la serviciu.
"Am fost certata de sef, de fata cu altii, fiindca nu am pregatit un dosar pentru o sedinta, desi nu stiam ca va avea loc", povesteste Alexandra.
Plang cei care "tac si inghit"
Situatii in care a fost tanara secretara se regasesc zilnic in toate mediile. Subalternii, in special femeile, varsa lacrimi pentru ca superiorul le-a mustrat in mod public, le-a jignit sau, pur si simplu, le-a scos din sarite.
Daniel Bichis, specialist in inteligenta emotionala, spune ca sunt doua explicatii ale plansului la serviciu: fie persoana in cauza are o sensibilitate emotionala accentuata (caz in care trebuie sa solicite ajutor specializat), fie relatia cu seful sau colegii nu este buna. "Plansul este rezultatul acumularii unor jigniri, atacuri, a nerecunoasterii meritelor proprii", spune Daniel Bichis.
Plangaciosii se regasesc in special in persoanele cu un comportament pasiv agresiv (adica cei care "tac si inghit"). Ei tolereaza jignirile, nemultumirile, incercand sa nu supere pe nimeni. Insa cand paharul se umple fac adevarate crize de plans. Daniel Bichis spune ca un astfel de salariat ajunge sa aiba o parere proasta despre el, ceea ce, categoric, nu va folosi angajatorului.
Ce e de facut?
Specialistii recomanda tuturor celor care se stiu prea emotivi si care au fost in situatia de a plange la job (chiar si la baie ori acasa, dupa slujba) sa ia parte la cursuri de comportament asertiv, in care vor fi invatati sa-si prezinte si, foarte important, sa-si apere punctul de vedere fara a se mai lasa jigniti.
"De mici am fost invatati ca nu avem voie sa ne infuriem, dar ca a fi trist sau suparat este permis. Oamenii plang la locul de munca nu din cauza tristetii, ci pentru ca se simt frustrati, nervosi, gelosi, invidiosi", explica si George Avram, trainer al firmei de consultanta TMI, care tine cursuri de inteligenta emotionala.
El considera ca emotivii care plang la slujba ar trebui sa trateze cauza plansului, nu efectele. Evident, in cazuri grave, se impune terapie de specialitate. "Recomand sase-opt sedinte de terapie pentru imbunatatirea parerii despre propria persoana si incredere in sine", spune psihologul Violeta Popa.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile