Cum isi iau olandezii case in rate
Data publicarii: 19-11-2007 | ImobiliareNivelul de trai mai scazut, rata mica a tranzactiilor imobiliare si nu in ultimul rand mentalitatea romanilor ii determina pe bancheri sa le ofere vest-europenilor pachete de servicii mult mai atractive, cel putin la capitolul "credite ipotecare", noteaza Evenimentul Zilei.
Spre exemplu, serviciile de care se bucura clientii olandezi din partea Fortis Bank difera mult de cele puse la dispozitia romanilor. "La creditele ipotecare, olandezii ajung sa plateasca rate de patru ori mai mici decat clientii din Romania", au apreciat specialistii. Fortis, grup financiar belgian, a notificat BNR pentru a desfasura activitati si pe piata romaneasca, dar nu a anuntat inceperea activitatii. Grupul financiar este deja prezent pe piata de leasing si pe cea de factoring.
O casa noua la fiecare opt ani
Astfel, pe de o parte, valoarea totala a creditului acordat acopera nu numai pretul locuintei, ci si celelalte cheltuieli pe care le implica o astfel de tranzactie: impozitul (6% din valoarea tranzactiei) platit municipalitatii, comisionul agentiei imobiliare si taxele notariale. "Mai mult, la final, clientului ii mai raman in cont cateva mii de euro pe care ii poate folosi la amenajarea locuintei achizitionate", a explicat Leon Willink, director regional al Fortis Olanda.
Se intampla asta pentru ca, in Olanda, valoarea admisa de banca drept garantie este mai mare decat cea calculata in Romania (unde creditul acordat poate acoperi doar valoarea casei pe care clientul urmeaza s-o cumpere).
"In Olanda, valoarea creditului trebuie sa acopere 125% din taxa de evacuare silita calculata de banca, taxa ce poate reprezenta cel putin 85% din pretul de vanzare-cumparare al imobilului", a mai adaugat Willink. "Este un risc pe care banca si-l asuma in primii doi ani in care se deruleaza creditul, dar stim ca putem avea incredere in clientii nostri de aici", a conchis acesta.
Pe de alta parte, desi creditele ipotecare pentru persoane fizice sunt acordate tot pe o perioada de 30 de ani, in Olanda este prevazuta o valoare reziduala de 75%. Practic, clientul plateste in cei 30 de ani doar 25% din valoarea creditului contractat plus dobanda, urmand ca, la final, sa achite si restul de 75% din valoarea creditului. "Clientul este multumit, deoarece este sigur ca poate achita valoarea reziduala, fie pentru ca vinde casa la un pret mai mare, fie pentru ca poate contracta un alt credit.
De regula, olandezii nu locuiesc mai mult de opt-zece ani in acelasi imobil, asa ca valoarea reziduala nu reprezinta o problema. Este, cred, si o chestiune de mentalitate, care nu functioneaza inca in Romania. Mentalitatea romanilor este reflectata in rata scazuta de tranzactionare pe piata imobiliara", a mai adaugat directorul Fortis.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani