Cum isi iau olandezii case in rate
Data publicarii: 19-11-2007 | ImobiliareNivelul de trai mai scazut, rata mica a tranzactiilor imobiliare si nu in ultimul rand mentalitatea romanilor ii determina pe bancheri sa le ofere vest-europenilor pachete de servicii mult mai atractive, cel putin la capitolul "credite ipotecare", noteaza Evenimentul Zilei.
Spre exemplu, serviciile de care se bucura clientii olandezi din partea Fortis Bank difera mult de cele puse la dispozitia romanilor. "La creditele ipotecare, olandezii ajung sa plateasca rate de patru ori mai mici decat clientii din Romania", au apreciat specialistii. Fortis, grup financiar belgian, a notificat BNR pentru a desfasura activitati si pe piata romaneasca, dar nu a anuntat inceperea activitatii. Grupul financiar este deja prezent pe piata de leasing si pe cea de factoring.
O casa noua la fiecare opt ani
Astfel, pe de o parte, valoarea totala a creditului acordat acopera nu numai pretul locuintei, ci si celelalte cheltuieli pe care le implica o astfel de tranzactie: impozitul (6% din valoarea tranzactiei) platit municipalitatii, comisionul agentiei imobiliare si taxele notariale. "Mai mult, la final, clientului ii mai raman in cont cateva mii de euro pe care ii poate folosi la amenajarea locuintei achizitionate", a explicat Leon Willink, director regional al Fortis Olanda.
Se intampla asta pentru ca, in Olanda, valoarea admisa de banca drept garantie este mai mare decat cea calculata in Romania (unde creditul acordat poate acoperi doar valoarea casei pe care clientul urmeaza s-o cumpere).
"In Olanda, valoarea creditului trebuie sa acopere 125% din taxa de evacuare silita calculata de banca, taxa ce poate reprezenta cel putin 85% din pretul de vanzare-cumparare al imobilului", a mai adaugat Willink. "Este un risc pe care banca si-l asuma in primii doi ani in care se deruleaza creditul, dar stim ca putem avea incredere in clientii nostri de aici", a conchis acesta.
Pe de alta parte, desi creditele ipotecare pentru persoane fizice sunt acordate tot pe o perioada de 30 de ani, in Olanda este prevazuta o valoare reziduala de 75%. Practic, clientul plateste in cei 30 de ani doar 25% din valoarea creditului contractat plus dobanda, urmand ca, la final, sa achite si restul de 75% din valoarea creditului. "Clientul este multumit, deoarece este sigur ca poate achita valoarea reziduala, fie pentru ca vinde casa la un pret mai mare, fie pentru ca poate contracta un alt credit.
De regula, olandezii nu locuiesc mai mult de opt-zece ani in acelasi imobil, asa ca valoarea reziduala nu reprezinta o problema. Este, cred, si o chestiune de mentalitate, care nu functioneaza inca in Romania. Mentalitatea romanilor este reflectata in rata scazuta de tranzactionare pe piata imobiliara", a mai adaugat directorul Fortis.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile