Exportatorii ar trebui sa se protejeze impotriva riscului valutar
Data publicarii: 19-11-2007 | EconomieLeul se ieftineste din cauza imaginii proaste pe care si-au facut-o investitorii speculativi despre Romania, dar desi efectele nu sunt inca dezastruoase, exporatorii ar trebui sa se protejeze impotriva riscului valutar, considera analistii.
"Sentimentul pietelelor fata de leu este foarte nefavorabil, iar situatia economiei din ultima perioada intareste aversiunea fata de moneda noastra nationala. Nimeni nu mai crede in aprecierea leului, iar deficitul comercial mare pune presiune pe deprecierea acestuia, desi in urma cu sase luni discutam despre o cu totul alta perceptie asupra leului", a spus economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.
"Aceasta depreciere o pot pune, aproape exclusiv, pe seama miscarilor speculative efectuate de bancile nerezidente. Nu discutam insa de investitorii strategici, care isi mentin interesul de a investi in Romania pe termen lung, iar deprecierea leului ar putea chiar sa le convina pentru ca vin cu euro pe care ii schimba pe mai multi lei", a spus economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.
"Leul se depreciaza destul de rapid, dar deocamdata nu este un soc, mai ales ca in prezent ne situam la nivelul de la sfasitul anului trecut", a mai spus Dumitru si a mentionat ca aprecierea excesiva a leului de la inceputul anului nu era fundamentata, in conditiile in care deficitul comercial se adancea tot mai mult.
Anghel se asteapta ca presiunile de depreciere a leului sa continue si in saptamanile urmatoare, pentru ca spre finalul anului sa poata avea loc o inversare de situatie, pe fondul cresterii afluxului de valuta ce intra in tara in acea perioada de la romanii care lucreaza in strainatate si a faptului ca agentii economici obisnuiesc sa schimbe valuta in lei pe final de an pentru a plati prime si bonusuri pe langa salarii.
"La acest nivel al cursului de schimb, sunt sanse ca banca centrala sa mareasca dobanda de politica monetara de la 7,5% la 8% pe an, motiv pentru care e posibil sa asistam la o corectie a cursului leului pe final de an tocmai ca urmare a asteptarilor legate de o noua majorare a dobanzii cheie, a mai spus Anghel.
Economistul sef al BCR a adaugat ca nivelul de 3,50 lei/euro, de care leul se apropie rapid, ar fi un nivel foarte bun pentru exportatorii romani sa efectueze o serie de operatiuni forward. "Ar trebui sa ia in cosiderare acoperirea riscului valutar prin operatiuni de tip hedging, macar pentru o parte din export", a spus Anghel.
Analistul BCR a mai spus ca deprecierea leului ar putea avea un impact pozitiv asupra deficitului de cont curent, dar nu crede ca acesta se va reduce substantial din acest motiv.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani