Aproape 3% dintre companiile romanesti si-au externalizat departamentul IT
Data publicarii: 19-11-2007 | IT&CMai putin de 3% dintre companiile romanesti si-au externalizat departamentul IT, din cauza scepticismului fata de acest procedeu si din cauza ca marile companii de outsourcing nu sunt interesate de piata romaneasca de profil, a declarat directorul companiei Class IT, Bogdan Tudor.
"Piata de externalizare IT in Romania este inca foarte la inceput. Mai putin de 3% din companiile locale au ales aceasta modalitate de lucru in prezent, ceea ce este foarte putin. De fapt, acest lucru este dovedit si de interesul inexistent al companiilor cu prezenta in afara pentru piata locala de externalizare. Externalizarea IT in Romania inca inseamna in mare masura prestarea acestor servicii doar pentru clienti din afara Romaniei, cu resurse (angajati) locale, si doar exploatarea diferentei de salarii intre Statele Unite sau Vest si Romania", a declarat directorul Class IT, prima firma de outsourcing IT din Romania, infiintata in 2001.
Potrivit lui Tudor, cea mai dezvoltata piata din punct de vedere al outsourcing-ului IT o reprezinta Statele Unite ale Americii, unde peste 70% dintre companii au externalizat departamentul IT. In vestul Europei procentul este ceva mai moderat, undeva sub 50% dar chiar si asa diferenta este foarte mare comparativ cu Romania, a explicat Tudor.
"In 2001, in piata locala cuvantul externalizare era total necunoscut companiilor cu management autohton. Ne-am lovit si ne lovim in continuare de obisnuinta companiilor de a lucra asa cum au fost obisnuite", a explicat Bogdan Tudor. "Externalizare IT inseamna mai mult decat reduceri de costuri. Inseamna stabilitate si garantarea prestarii serviciilor la un nivel inalt de calitate conform unui contract strict. Inseamna folosirea unor specialisti de nivel inalt pentru efectuarea unor sarcini precise. Piata inca are o mare nevoie de un proces de comunicare a beneficiilor, ceea ce inseamna ca exista loc de crestere", potrivit lui Tudor.
El a precizat ca motorul pietei de externalizare a fost reprezentat de companiile ce externalizeaza (presteaza) servicii pentru firme din afara Romaniei, cu angajati romani, iar cresterea pe acest segment a fost exponentiala. "Legea lui Moore - fondatorul Intel, care a prezis ca puterea de calcul se va dubla la fiecare 18 luni - se aplica in piata de servicii de externalizare dedicate pietei locale, asistand din 2004 la o crestere continua si cred ca ritmul de dublare la 18 luni se va pastra in continuare", a mai spus Tudor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile