Tariceanu acuza ministerele de incapacitate administrativa in cheltuirea banilor publici
Data publicarii: 19-11-2007 | PoliticaPremierul Tariceanu a declarat, sambata, ca unele institutii publice nu au capacitatea administrativa de a cheltui banii alocati de la buget, cheltuielile bugetare din ultimele luni ale unui an ajungand sa fie de trei ori cat media lunilor precedente.
"Nu exista intotdeauna capacitatea administrativa de a cheltui banii si ministrul finantelor e foarte nemultumit din acest motiv. Foarte multe fonduri alocate nu sunt cheltuite intr-o formula echilibrata si constanta. In ultimele doua luni se doreste sa se cheltuie de trei ori cat media lunilor precedente, ceea ce nu este normal", a afirmat Tariceanu la Suceava.
Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, sambata, la Suceava, ca in perioada urmatoare Guvernul va urmari un control al cheltuielilor bugetare, astfel incat cheltuielile din lunile noiembrie -decembrie sa nu se indeparteze prea mult de media lunara a primelor zece luni.
"Vom avea o abatere in plus pentru ca am demarat obiective in aceasta vara, obiective care impun alocarea de resurse financiare in lunile noiembrie-decembrie", a afirmat Vosganian.
Guvernul va discuta, in sedinta de luni, a treia rectificare din acest an prin care tinta de deficit va fi redusa cu 0,3% pana la 2,4% din PIB.
Bugetul general consolidat a continuat sa inregistreze, dupa primele zece luni ale anului 2007, un excedent, de 0,3% din Produsul Intern Brut.
Evolutia executiei bugetare din acest an este asemanatoare cu cea din 2006, cand guvernul a proiectat un deficit bugetar de 2,5% din PIB, iar la sfarsitul lunii noiembrie, bugetul avea excedent de 1,23% din PIB. Exercitiul bugetar s-a inchis, in 2006, cu un deficit de 1,7% din PIB, guvernul cheltuind in ultima luna a anului in jur de 3% din PIB, insemnand peste trei miliarde de euro. Practica guvernului de a mari cheltuielile pe final de an a fost criticata de expertii Fondului Monetar International si ai Comisiei Europene.
Ministrul economiei si finantelor a apreciat, in aceasta saptamana, ca executia anuala se va inchide cu un deficit cuprins intre 1 si 1,5% din PIB, pe fondul cresterii cheltuielilor, in ultimele doua luni, atat datorita decontarii unor facturi pentru contracte incheiate in timpul anului, cat si majorarii pensiilor de la 1 noiembrie, care va avea un impact bugetar de 0,3-0,4% din PIB.
Ministrul Vosganian a mai avansat doua cifre pentru soldul bugetului consolidat in 2007. Astfel, la mijlocul lunii octombrie, dupa vizita echipei FMI, ministrul spunea ca guvernul a agreat in discutiile cu Fondul ca executia bugetara din 2007 sa se inchida cu un deficit in jur de 2% din PIB. La inceputul lunii noiembrie, Vosganian prognoza un deficit mai scazut decat cel pe care il estima in octombrie, respectiv de 1-1,2% din PIB.
Vosganian a mai anuntat ca va reduce tinta de deficit din acest an si inaintea primei rectificari bugetare din acest an, cand, in urma avertismentelor date de Comisia Europeana privind riscul ca Romania sa nu respecte plafonul de deficit de 3% din PIB, impus statelor membre prin Pactul de Stabilitate si Crestere Economica, anticipa o reducere, inca din iunie, a deficitului cu 0,2% din PIB.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani