Tariceanu acuza ministerele de incapacitate administrativa in cheltuirea banilor publici
Data publicarii: 19-11-2007 | PoliticaPremierul Tariceanu a declarat, sambata, ca unele institutii publice nu au capacitatea administrativa de a cheltui banii alocati de la buget, cheltuielile bugetare din ultimele luni ale unui an ajungand sa fie de trei ori cat media lunilor precedente.
"Nu exista intotdeauna capacitatea administrativa de a cheltui banii si ministrul finantelor e foarte nemultumit din acest motiv. Foarte multe fonduri alocate nu sunt cheltuite intr-o formula echilibrata si constanta. In ultimele doua luni se doreste sa se cheltuie de trei ori cat media lunilor precedente, ceea ce nu este normal", a afirmat Tariceanu la Suceava.
Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, sambata, la Suceava, ca in perioada urmatoare Guvernul va urmari un control al cheltuielilor bugetare, astfel incat cheltuielile din lunile noiembrie -decembrie sa nu se indeparteze prea mult de media lunara a primelor zece luni.
"Vom avea o abatere in plus pentru ca am demarat obiective in aceasta vara, obiective care impun alocarea de resurse financiare in lunile noiembrie-decembrie", a afirmat Vosganian.
Guvernul va discuta, in sedinta de luni, a treia rectificare din acest an prin care tinta de deficit va fi redusa cu 0,3% pana la 2,4% din PIB.
Bugetul general consolidat a continuat sa inregistreze, dupa primele zece luni ale anului 2007, un excedent, de 0,3% din Produsul Intern Brut.
Evolutia executiei bugetare din acest an este asemanatoare cu cea din 2006, cand guvernul a proiectat un deficit bugetar de 2,5% din PIB, iar la sfarsitul lunii noiembrie, bugetul avea excedent de 1,23% din PIB. Exercitiul bugetar s-a inchis, in 2006, cu un deficit de 1,7% din PIB, guvernul cheltuind in ultima luna a anului in jur de 3% din PIB, insemnand peste trei miliarde de euro. Practica guvernului de a mari cheltuielile pe final de an a fost criticata de expertii Fondului Monetar International si ai Comisiei Europene.
Ministrul economiei si finantelor a apreciat, in aceasta saptamana, ca executia anuala se va inchide cu un deficit cuprins intre 1 si 1,5% din PIB, pe fondul cresterii cheltuielilor, in ultimele doua luni, atat datorita decontarii unor facturi pentru contracte incheiate in timpul anului, cat si majorarii pensiilor de la 1 noiembrie, care va avea un impact bugetar de 0,3-0,4% din PIB.
Ministrul Vosganian a mai avansat doua cifre pentru soldul bugetului consolidat in 2007. Astfel, la mijlocul lunii octombrie, dupa vizita echipei FMI, ministrul spunea ca guvernul a agreat in discutiile cu Fondul ca executia bugetara din 2007 sa se inchida cu un deficit in jur de 2% din PIB. La inceputul lunii noiembrie, Vosganian prognoza un deficit mai scazut decat cel pe care il estima in octombrie, respectiv de 1-1,2% din PIB.
Vosganian a mai anuntat ca va reduce tinta de deficit din acest an si inaintea primei rectificari bugetare din acest an, cand, in urma avertismentelor date de Comisia Europeana privind riscul ca Romania sa nu respecte plafonul de deficit de 3% din PIB, impus statelor membre prin Pactul de Stabilitate si Crestere Economica, anticipa o reducere, inca din iunie, a deficitului cu 0,2% din PIB.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile