Topul salariilor astronomice ale functionarimii
Data publicarii: 16-11-2007 | Economie2.300 de euro este salariul mediu brut intr-o institutie publica din Romania, iar media salariala a aparatului central de stat este depasita doar de cea din sistemul bancar, noteaza Cotidianul.
Salariile medii din unele institutii publice sint de peste 5 ori mai mari decit salariul mediu pe economie, cap de lista fiind Consiliul Concurentei, unde un functionar a avut, in medie, in luna octombrie, un salariu brut de 7.789 de lei pe luna, circa 2.300 de euro. Intrebati cum de au astfel de salarii, oficialii institutiei au raspuns ca sint nedreptatiti de statistica in luna octombrie pentru ca luna trecuta "au fost acordate, conform legislatiei, inclusiv primele corespunzatoare trimestrului al treilea".
Sursa: Cotidianul
"In luna octombrie, salariul mediu de baza a fost de 3.882 de lei. Referitor la informatia privind salariul mediu pe luna octombrie furnizata dumneavoastra de Ministerul Finantelor, mentionam ca acesta include si cheltuielile de deplasare (diurna), primele trimestriale si primele de vacanta persoanelor plecate in concediu de odihna in luna respectiva. In plus, in octombrie au fost acordate, conform legislatiei, inclusiv primele pe trimestrul al treilea al anului curent", a raspuns purtatorul de cuvint al Consiliului Concurentei, Simona Barbu, ca si cum celelalte cheltuieli nu s-ar face venituri ale salariatilor institutiei.
Potrivit unei liste privind cheltuielile medii cu salariile aferente institutiilor publice finantate integral de la bugetul de stat, oferita de Ministerul Finantelor, cele mai mari salarii sint in justitie. In ordine, dupa Consiliul Concurentei vin Consiliul Superior al Magistraturii (6.899 de lei), Parchetul General (6.749 de lei), Inalta Curte de Casatie si Justitie (6.560 de lei), urmate de Oficiul pentru Combaterea Spalarii Banilor (6.160 de lei) si Camerele Parlamentului, cu 6.000, respectiv 5.500 de lei. Cheltuielile medii salariale au fost calculate avind in vedere platile efectuate de institutiile publice - la articolul "cheltuieli cu salariile". Ministerul cu cel mai bine platiti salariati este cel al Afacerilor Externe, cu un salariu mediu calculat de Finante la 5.440 de lei. In coada listei se afla Consiliul Economic si Social, cu un salariu mediu pe institutie de 1.586 de lei, precedat de Ministerul Finantelor, cu un salariu mediu de 1.950 de lei.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile