Romania este codasa in regiunea central si est-europeana ca acces la finantare
Data publicarii: 14-11-2007 | Finante-BanciRomania se numara printre ultimele patru tari din Europa Centrala si de Est dupa accesul la finantare, dintre cele 24 de state incluse in cel mai recent raport publicat de Banca Mondiala pe aceasta tema, cu un calificativ de aproximativ 1,2 dintr-un nivel maxim de 2,5, arata studiul.
Accesul la surse de creditare este cel mai dificil in Polonia, urmata de Moldova, Bulgaria si Romania, mai considera specialistii Bancii Mondiale. Dintre statele din regiune, accesul la finantare este cel mai usor in Lituania, Estonia si Letonia, tari care se apropie de calificativul 2.
Din punctul de vedere al calitatii informatiilor despre creditare din piata, Romania se plaseaza pe locul 9 din 24, dupa Lituania, pe primul loc, urmata de Estonia, Ungaria, Kazahstan, Slovenia, Macedonia, Slovacia si Bulgaria, pe locul 8. Clasamentul este stabilit prin acordarea unor calificative de la -1 la 5, cel mai ridicat fiind cel primit de Lituania, de 4,5, iar cel mai scazut, in jurul valorii nule, fiind acordat unor state precum Moldova, Albania sau Ucraina. Calificativul primit de Romania este de aproximativ 0,5, potrivit studiului "Finance for All", care se bazeaza pe datele pentru anul 2006.
Raportul subliniaza importanta adoptarii, de catre statele emergente, a prevederilor Basel II, "prin care este probabil sa observam o dezvoltare considerabila a sistemului informatiilor despre finantare".
"Cu cat analizele statistice referitoare gradul de risc al creditelor devin mai sofisticate, cu atat debitorii mici au beneficii mai importante, datorita accesului mai ieftin la imprumuturi bancare", considera specialistii Bancii Mondiale.
Studiul mai arata ca intrarea unor mari jucatori internationali pe pietele financiar-bancare emergente nu aduce neaparat, pe termen scurt, un acces mai usor la informatiile despre finantare.
"Multe dintre bancile straine sunt grupuri relativ mari, care ar putea intampina dificultati in intelegerea unor aspecte ale culturii locale a afacerilor. Bancile mari au un avantaj in privinta tranzactiilor de importanta majora, insa bancile mici, locale, sunt avantajate in privinta imprumuturilor acordate firmelor mici si mijlocii", arata raportul Bancii Mondiale.
Potrivit acestuia, in timp, extinderea progresiva a informatiilor despre creditare va tinde sa diminueze aceste diferente, insa, in prezent, "mediul financiar-bancar in statele in tranzitie este mai opac decat in economiile avansate".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani