FMI recomanda Romaniei sa supravegheze cresterea salariilor si sa intareasca bancile
Data publicarii: 13-11-2007 | Finante-BanciFondul Monetar International (FMI) recomanda Romaniei sa coreleze cresterea salariilor la productivitate si sa isi intareasca sistemul bancar, ca sa evite problemele care ar putea aparea in creditare, potrivit unui raport publicat luni.
FMI a recomandat autoritatilor politice din tarile europene emergente sa isi intareasca sistemele financiare si sa creasca flexibilitatea pietelor muncii si de capital, ca sa isi reduca volatilitatea, in contextul convergentei economiilor lor cu cele occidentale.
Reprezentantii FMI recomanda Romaniei sa isi inaspreasca politicile macroeconomice. Romania ar trebui sa duca o politica salariala care sa supravegheze majorarea salariilor, sustinuta de cresterea productivitatii, arata raportul "Regional Economic Outlook" publicat de FMI.
FMI recomanda Romaniei sa isi creasca standardele de prudentialitate, sa isi directioneze eforturile ca sa indeparteze problemele din creditarea bancara, asociate, de exemplu, alocarilor riscante, imprumuturilor in valute neacoperite prin operatiuni de tip hedging, comportamentului imprudent al bancilor in ce priveste finantarea sau exploziilor din sectorul imobiliar.
Raportul FMI mai recomanda identificarea conditiilor de capital specifice sectorului bancar si majorarea lor cand este nevoie si instituirea unui sistem de supraveghere care sa aiba in vedere riscurile si perspetivele.
FMI mai aratase, in 2 octombrie, ca politica fiscala a Romaniei are nevoie de o planificare pe termen mediu, pentru ca ar ierarhiza si ar disciplina politicile economice, mai ales in contextul incertitudinilor politice, potrivit declaratiilor sefului misiunii FMI in Romania, Albert Jaeger.
Reactia generata de politicile fiscale si salariale din sectorul public, deficitul de cont curent in crestere si turbulentele pietelor financiare internationale sunt motive de ingrijorare pentru evolutia economiei romanesti, avertizase, pe 2 octombrie, seful misiunii FMI in Romania, Albert Jaeger.
"Un deficit de cont curent de aproape 14% in 2007 este un deficit extern foarte mare", declarase seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Albert Jaeger.
Economia romaneasca se poate confrunta cu riscuri generate de politicile fiscale si de cele salariale din sectorul public. "Am fi sperat ca aceste politici sa se fi inclinat impotriva vantului", a mai spus Jaeger, la conferinta de presa organizata cu ocazia incheierii misiunii Fondului in Romania.
Politicile salariale din sectorul public accentueaza riscurile de supraincalzire, mai ales pe piata muncii, a mai aratat, in 2 octombrie, seful misiunii FMI.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile