Autoritatile spun ca nu se va pierde niciun euro din programul SAPARD, in acest an
Data publicarii: 12-11-2007 | EconomieFondurile SAPARD de 60 de milioane de euro ramase de cheltuit in acest an vor ajunge la beneficiari, iar Romania nu va pierde niciun euro din acesti bani comunitari, a declarat, luni, directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit(APDRP), Laszlo Klarik.
"Pana la sfarsitul anului mai avem de cheltuit aproximativ 60 de milioane de euro. In acest moment este sigur ca Romania nu va pierde niciun eurocent din fondurile SAPARD", a spus Laszlo Klarik.
Acesta a precizat ca Romania risca sa piarda din fondurile europene alocate in cadrul programului SAPARD, daca suma aferenta acestui an nu era cheltuita integral. Riscul era cauzat de imposibilitatea Romaniei de a mai solicita Comisiei Europene o noua prelungire a termenului de plata.
Potrivit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in data de 8 noiembrie 2007, a avut loc ultima reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru Programul SAPARD.
"Oficialii europeni au apreciat ca pozitiva evolutia implementarii programului SAPARD in ultimul an, urmand ca pana la finalul anului 2007, APDRP sa cheltuiasca in totalitate banii alocati Romaniei prin acordurile de finantare 2003-2004, adica 430 milioane euro", potrivit MADR.
Pentru programul SAPARD Romania a primit fonduri europene de 1,5 miliarde de euro. Numarul proiectelor depuse in 2006 pentru finantare SAPARD a crescut cu 56,3%, comparativ cu cele primite in perioada 2000-2005. Astfel, in 2006, au fost depuse 3.985 de proiecte in valoare de 1,09 miliarde de euro, in timp ce de la debutul proiectului SAPARD pana la sfarsitul anului 2005, s-au primit 2.570 de proiecte.
Confruntati cu un numar mare de proiecte reprezentii APDRP au anuntat, la sfarsitul lunii noiembrie 2006, ca au solicitat Comisiei Europene prelungirea cu doi ani a termenului de efectuare a platilor, fiind in imposibilitatea de a finaliza platile aferente anului 2004. Regula programului SAPARD spune ca platile aferente anumitor proiecte trebuie facute in maxim doi ani de la contractarea acestora.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
- EY: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare
- Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?