Furtisagurile de la serviciu
Data publicarii: 12-11-2007 | HR/CariereIndiferent ca este vorba despre un sac cu nisip sau de o simpla agrafa de birou, unii romani obisnuiesc sa ia acasa "ceva" de la job, noteaza Evenimentul Zilei. Furturile de la locurile de munca sunt extrem de dese, iar autorii unor astfel de fapte, romani sau straini, se gasesc la toate nivelurile, indiferent ca este vorba despre santieristi sau despre oameni care lucreaza in medii academice. In fond, nu conteaza ca pleci acasa cu un sac de mortar in spate, cu o sacosa cu paine sau cu o cutie de agrafe. Tot furt se numeste.
Head-hunterul George Butunoiu spune ca, la modul absolut, aproape toata lumea fura cate ceva de la firma in care lucreaza, desi unii nici nu-si dau seama de asta. "In principiu, tot furt e si sa-ti rezolvi probleme personale la telefonul sau cu masina firmei, si sa furi cu camionul", subliniaza George Butunoiu. El considera ca se ia mai mult in firmele multinationale decat in cele antreprenoriale, desi mai subtil.
O agresivitate fata de patron
Romanii pleaca acasa cu "ceva" de la slujba, fie si cu un pumn de cuie, pentru ca au impresia ca merita. "Cei mai multi isi linistesc constiinta spunandu-si ca, oricum, ar merita lucrurile respective, la cat de putin sunt platiti. Altii ajung sa se convinga singuri ca ce fac ei nu e furt, ci este ceva normal intr-o firma", explica George Butunoiu. Alte motivatii, spune psihologul Alina Oancea, trainer al Skill Team, sunt cele clasice: rotunjirea veniturilor, salariile mici, beneficiile putine.
Furtul, spune psihologul Paula Irimia, poate indica o agresivitate pasiva fata de patron, un dezacord cu politica firmei, modul de plata/bonusuri acordate. "Angajatul inclina sa "compenseze" acest deficit pentru a-si potoli frustrarea si sentimentul ca nu este suficient valorizat pentru munca lui.
El isi acorda un "premiu" daca patronul nu o face. In plus, atitudinea permisiva a angajatorului intareste inclinatia spre furt", explica Paula Irimia.Ea aminteste si un alt factor care contribuie la motivatia furtului: "presiunea" exercitata indirect de coleg ("daca ceilalti fura, eu sunt mai prost?").
Ce pot face angajatorii
Specialistii in recrutare spun ca este de competenta fiecarui sef sa traga o linie sub care anumite lucruri ce se intampla nu sunt furt si peste care sunt furt. "In mare, e vorba despre un calcul cinic: cat costa obiectele furate versus cat ar costa masurile de evitare a furturilor, socotind si efectele indirecte, de exemplu tensiunile intre angajati. Razbunarea unui angajat care nu e lasat sa ciupeasca ici-colo cate ceva din firma poate costa firma mult mai mult decat paguba", explica George Butunoiu.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani