Senatul a eliminat vizarea declaratiilor fiscale de catre consultanti
Data publicarii: 09-11-2007 | Finante-BanciSenatul a votat Ordonanta de modificare a Codului de Procedura Fiscala cu modificarea Comisiei de buget-finante care elimina obligatia de certificare a declaratiilor fiscale anuale ale firmelor de catre consultanti fiscali, a declarat presedintele Agentiei de Administrare Fiscala, Daniel Chitoiu.
"Vizarea declaratiilor fiscale anuale de catre consultantii fiscali, introdusa in august 2007 de Agentia de Administrare Fiscala, prin ordonanta de modificare a Codului de Procedura Fiscala, a avut in vedere ca situatia bazei de date a ANAF si declaratiilesocietatilor sa fie corecte, pentru ca multe dintre acestea, in jur de 25-30% depun declaratii rectificative. Societatile nu pot participa la licitatii fara certificate de atestare fiscala, care sa arate ca nu au obligatii fiscale bugetare. Din acest motiv declara si platesc, initial, o suma mai mica, dupa care fac declaratii rectificative si platesc toata suma datorata", a explicat Chitoiu.
Societatile ajung, in acest fel, sa depuna, doua-trei declaratii rectificative pe trimestru sau chiar pe luna, fapt care ingreuneaza administrarea fiscala.
"In Senat (la Comisia de buget-finante, unde a fost eliminata prevederea propusa de ANAF, n.r.), a fost mai mult o discutie politica si am fost de acord sa se scoata aceasta prevdere pentru ca au invocat faptul ca certificarea presupune taxe mari si multe firme, mai ales cele mici, nu si le permit", a mai afirmat presedintele ANAF.
Chitoiu a precizat ca Senatul a votat, miercuri, ordonanta cu amendamentul Comsiei de buget-finante.
Modificarile aduse de guvern Codului de procedura fiscala prevedeau ca declaratiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice ar fi trebuit sa fie certificate de catre un consultant fiscal, cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditarea. Prevederea urma sa se aplice din 2008 si viza declaratia 101 privind impozitul pe profit.
Consultanta fiscala a fost definita prin lege, inca din 2001, ca activitate independenta, asistenta de specialitate acordata la intocmirea declaratiilor fiscale, in probleme fiscale si creante bugetare, penalitati si majorari, precum si reprezentare in fata fiscului, dar nu a avut un cadru de functionare pana in vara anului 2006. Din 2006 pana in prezent, consultanta fiscala a fost organizata ca activitate profesionala reprezentata de Camera consultantilor fiscali si au fost sustinute sesiuni de examinare pentru atestarea calitatii de consultant fiscal. In urma sesiunilor de examinare, in jur de 3.500 de persoane au dobandit dreptul de a profesa consultanta fiscala.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile