Pretul petrolului atinge un nou maxim istoric, de 98 dolari/baril
Data publicarii: 07-11-2007 | InternationalPretul petrolului a crescut din nou miercuri, atingand valoarea de 98 dolari/baril, in ton cu deprecierea continua a dolarului american si cu temerile comerciantilor in privinta diminuarii rezervelor de titei pentru sezonul de iarna si a furtunilor din Marea Nordului, relateaza Reuters.
Investitorii sunt din ce in ce mai afectati de criza creditelor din SUA si de deprecierea dolarului (ce a inregistrat un nou record), ceea ce a atras o majorare a preturilor la titei cu 30 dolari/baril fata de jumatatea lunii august, fapt care a dus si la cresterea preturilor altor active, printre care aurul, ce a atins un nou record al ultimilor 28 de ani.
Pretul petrolului tranzactionat pe piata din New York pentru livrarile din luna decembrie a crescut cu 1,30 dolari/baril la 98 dolari/baril, depasind nivelul record precedent inregistrat marti, de 97,10 dolari/baril.
Petrolul Brent, tranzactionat la bursa londoneza, s-a scumpit de asemenea pana la un nou nivel record, in crestere cu 74 de centi pana la 94 dolari/baril, la ora 02:50 GMT.
Temerile legate de reducerea rezervelor de petrol la nivel global inaintea sezonului de iarna au alimentat majorarea preturilor, sporind cu 8% pretul la titei in ultimele doua saptamani, motiv pentru care analistii cred ca este doar o problema de timp pana cand barilul va atinge 100 de dolari.
"Am avut o criza a rezervelor din Marea Nordului ieri, dolarul continua sa se deprecieze, asa ca preturile cresc", a spus directorul de investitii din partea CFC Seymour, Dariusz Kowalczyk.
Kowalczyk a spus ca inregistrarea unui pret de 100 dolari/baril este inevitabila. "Cred ca se va ajunge si acolo", a spus acesta. "Factorii care au determinat recentele cresteri sunt inca prezenti".
Pretul petrolului a crescut miercuri, dupa ce dolarul american a atins un nou prag minim fata de euro, de 1,4666 dolari/euro, iar criza creditelor va determina cel mai probabil o noua reducere a ratei dobanzii de politica monetara de catre banca centrala americana.
Administratia pentru Informatii Energetice (AIE) a atras marti atentia asupra riscurilor privind stocurile de iarna, avertizand ca rezervele statelor industrializate vor scadea cu 20 milioane barili sub media ultimilor cinci ani, pana la sfarsitul anului curent.
AIE, divizia de statistica a Departamentului de Energie, si-a modificat in crestere estimarile in privinta preturilor la petrol din SUA pentru anul 2008, la aproape 80 dolari/baril, fata de estimarea initiala de 73,50 de dolari barilul.
Mentinerea preturilor a avut la baza si anuntul facut miercuri de compania ConocoPhillips, privind posibila inchiderea a cinci din cele 16 platforme petroliere din campul Ekofisk situat in Marea Nordului, din pricina unei furtuni.
Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), sursa a peste o treime din petrolul livrat la nivel global, a fost de acord cu sporirea productiei cu 500.000 barili pe zi, de la 1 noiembrie, punand criza actuala pe seama speculatiilor si a intereselor politice.
Analistii au afirmat de asemenea ca situarea pretului barilului intre 90 si 100 de dolari ar putea forta investitorii sa actioneze pe termen scurt, contribuind astfel la cresterea spre un pret record ajustat la inflatie de 101,70 de dolari/baril, inregistrat in aprilie 1980.
"Consideram ca o serie de factori tehnici si speculativi au determinat cresterea pretului la petrol in ultima vreme", a declarat analistul UBS, Jan Stuart.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani