Isarescu: Turbulentele globale afecteaza Romania prin scumpirea creditului si rating
Data publicarii: 06-11-2007 | EconomieAccentuarea turbulentelor pe piata internationala, care duce la scumpirea creditului si poate afecta ratingurile Romaniei, ar trebui sa determine o regindire a mixului de politici economice, deoarece acesta nu mai este optim, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Se intra intr-o faza de accentuare a presiunilor inflationiste la nivel mondial, scumpirea marfurilor agro-alimentare, energetice si a altor marfuri, precum aurul, accentueaza presiunile inflationiste", a mai spus Isarescu.
Guvernatorul BNR a mai precizat ca turbulentele pe pietele externe ar putea avea drept consecinte pentru Romania accesul mai dificil la finatarea externa si deteriorarea ratingurilor.
Ratingul "este un indicator extrem de fin al perceptiei Romaniei pe plan international", a spus Isarescu.
Adancirea deficitul de cont curent reprezinta un motiv de ingrijorare in conditiile in care acesta constituie o supapa si largirea acestuia va introduce mai multe frictiuni intre cresterea economica si inflatie. "Deficitul de cont curent este foarte mare si va fi perceput din ce in ce mai rau de investitorii straini, in conditiile aversiunii la risc", a mentionat Isarescu.
Guvernatorul BNR a precizat ca, in Romania, deficitul de cont curent este creat preponderent de sectorul privat, de exemplu de bancile comerciale.
Ca repere pentru regandirea mixului de politici economice in perioada urmatoare, guvernatorul BNR a mentionat continuarea reformelor structurale pentru stimularea productivitatii si a competitivitatii pe plan extern a produselor romanesti si o politica fiscala mai restrictiva.
"Este necesar ca politicile fiscale sa preia o parte din sarcinile dezinflationiste si de corectare a dezechilibrelor externe", a adaugat Isarescu.
El a explicat ca prin interventia la nivelul politicilor fiscale se refera la o imbunatatire a structurii bugetului, adica la o modificare din interior a acestuia si nu numai la o interventie asupra veniturilor.
"Restructurarea politicilor monetare poate compensa numai partial derapajele importante ale politicilor fiscal-bugetare si de venituri (salarii si pensii)", a conchis guvernatorul bancii centrale.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani